Всяка парламентарна група има членове, зависими от прокуратурата, сигурен е Радан Кънев

20:50, 24 ное 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във всяка парламентарна група, включително и нашата, има хора, които или се страхуват, или са зависими от прокуратурата. Страхът, че ако се захванеш с определена работа, прокурорите ще се захванат с теб, звучи твърде страшно. Това каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев на дискусия за съдебната реформа, която се проведе в Народното събрание.

„Ние не живеем в паралелна реалност, ние знаем, че нивата на корупция в съдебната система са пряко свързани с медийните владения в България. Тоест, ако не страхът, че по петите ти ще тръгне прокурор, идва страхът, че ще тръгнат по петите ти журналисти и репортери. Това е сериозна спирачка за хора, които са свикнали да развиват политическата си кариера по конформистка писта, а това са повечето хора по целия демократичен свят, не само в България, каза Кънев.

Той изтъкна това като мотив, че съдебната реформа не е тръгнала по " по-бързия и по-радикален път".

Кънев обясни, че именно заради страховете на депутатите няма как в момента да се направят по-радикални съдени промени, свързани с правомощията на прокуратурата и главния прокурор.

"В голяма степен българската прокуратура е заварената прокуратура от преди 1989 година", каза той.

Затова той е на мнение, че трудно между първо и второ четене трудно може да се приемат по-радикалните промени, като вариантът за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Вярвам обаче, че част от предложенията между първо и второ ще минат, като това за отмяна на тайното гласуване от ВСС и избора на парламентарната квота да става с гласовете на 2/3 от депутатите", каза по-късно той пред журналисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама