Кредиторите на КТБ оспорват влога на Доган и на жената, от която Пеевски има дете

14:48, 25 ное 15 / Политика 25 665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кредиторите на фалиралата Корпоративна банка (КТБ) са оспорили влога от 448 лв. на Зара Петрова. Това е жената, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете и която е дъщеря на члена на ВСС Васил Петров. Това показва списък на кредиторите, чиито вземания са оспорени. Този списък беше изнесен от синдиците на банката. Документът е внесен на 23 ноември в Търговския регистър, съобщава „Клуб Z”.

Сред другите оспорени вземания е и това на почетния лидер на Движението за права и свободи Ахмед Доган. Той е имал влог в размер на близо 695 хил. лв. Не са подминати и финансовата помощ от 3,7 млрд. лв., предоставена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и цесии за около 85 млн. лв., сключени от завода „Дунарит“.

Сред оспорените влогове от кредиторите е и този на бизнесмена Александър Сталийски. Неговото име е свързвано с премиера Бойко Борисов, като се твърди, че те имат обю бизнес. Сумата, която той е имал в КТБ е малко над 40 хил. лв.

Също така е оспорена и цесия за 46 млн. лв., която е направена от „НУРТС България“, както и цесия за 2,6 млн. лв., на завода за вино „Телиш“. Всички тези дружества, както и „Дунарит“, бяха част от бизнесимперията на бившия шеф на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев.

Кредиторите не са открили недостатъци сред десетките цесии на физически лица, сключени върху депозити в размер до гарантираните от държавата 196 хил. лева. Обяснението за това явление е разбиването на по-големите депозити до размера на гарантирания от държавата, който е 196 хил. лв.

В списъка са включени общо 177 оспорени вземания. 111 са свързани със сметки, в които има между 1 и 10 ст.

Същевременно днес съдия Вероника Николова от Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) бе избрана на случаен принцип за докладчик по делото за несъстоятелността на КТБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама