Медиапул: Брюксел иска обективно разследване на „Яневагейт“ и оттегляне на главния прокурор

17:56, 25 ное 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Запознати сме с призиви, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване. Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици", пишат от Европейската комисия на запитване на Медиапул по скандала „Яневагейт“.

Във вторник „Биволъ“ пусна поредния запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева, от които личат нерегламентирани зависимости между висши политици и магистрати, търговия с влияние и т.н..

"Важно е тези разследвания да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях. Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", отговарят от ЕК на въпрос трябва ли главният прокурор да се оттегли временно.

От Брюксел уверяват още, че независимостта на съдебната система е ключов фактор за всяко демократично общество: "Без никакво съмнение всяка информация, която предполага, че тази независимост е застрашена, чрез търговия с влияние или по друг начин, трябва да бъде проверена незабавно и докрай".

"Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие, свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", посочват още от Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама