Налягането по газопровода до България е спаднало, каза Борисов

18:01, 25 ное 15 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна,съобщи от Пекин премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.Той е бил уведомен за ситуацията от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която в 18:30 тази вечер ще даде извънредна пресконференция по темата.

"Дано се реши въпросът, защото ние в момента, в началото на зимата, имаме готовност, разбира се, с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите. Но така или иначе бяха в съвещание и сме взели мерки да не пострадаме. В края на краищата това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ", коментира премиерът.

Той каза, че ситуацията със сваления от Турция руски самолет е деликатна и призова за сдържаност в коментарите, за да не пострада България. По думите му страната ни трябва да се въздържа от крайни изказвания по темата, за да останем стабилни.

"Турция ни е съсед, Русия ни е партньор. Ние трябва да запазим не само самообладанието и спокойствието, а да дадем възможност на дипломатите, на нашите посланици, в лицето и на министъра ни, да ни вадят далеч от този конфликт, защото Русия и Турция винаги са в конфликт, но и винаги правят най-големите си проекти един с друг, докато ние, като се лашкаме в тезиизказвания непрекъснато, само ще си навлечем гнева или на едните, или на другите", посочи Бойко Борисов. 

Той обяви, че е започнал разговори за привличането на китайски финансов инвеститор, който да осигури 49% от средствата за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй". Борисов каза, че по инициатива на американската компания "Уестингхаус" е направена препоръка в новия модел за строителството да се включи китайската компания. Темата ще бъде обсъдена с премиера на Китай.

"Финансовият модел на "Уестингхаус" беше отхвърлен заради липса на ясни отговори на въпросите, колко ще струва изграждането и каква ще бъде цената на електроенергията от новата мощност. Разговорите, които продължават да се водят, обаче, не изключват американската компания от плановете", каза премиерът и допълни, че фирмата сама е поискала среща с него, за да препоръча да се потърси контакт с китайски инвеститор.

Борисов обясни, че ще се бори за изготвянето на предварителни договори, след финансово-икономически анализ, дали от енергията, която България произвежда, ще ни стига изцяло за вътрешно потребление, или ще изнасяме от нея.

„Искаме да подпишем и с наши съседи предварително за определено количество енергия, което, след като бъдат построени тези мощности, да има изнасяне, тъй като и Сърбия води, знаете, с Китай усилени преговори в изграждането на свой блок", каза още Бойко Борисов.

Премиерът отново подчерта, че още отсега трябва да е ясно какво ще се случва с ядрените ни мощности, след като бъдат спрени V и VI блокове в АЕЦ "Козлодуй".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама