Христо Христов: Университетите са пълни със сътрудници на Държавна сигурност

22:04, 25 ное 15 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
373 са сътрудниците на Държавна сигурност (ДС), които заемат ръководни постове в университетите у нас. От това следва да се запитаме кой промива мозъците. Вече 26 години след промените, истинските факти за тоталитарния период не са намерили място в учебниците по история. Това каза разследващият журналист и документалист Христо Христов пред София Topnovini.bg.

Той участваше на международната конференция „Комунистическите тайни служби - митове и реалности“, която се проведе днес. Бяха изнесени данни, че за осем години работа Комисията по досиетата е установила 12 500 лица, обвързани с ДС.

Преди две седмици, когато е гостувал на лекция в Югозападния университет „Неофит Рилски“, Христов е установил, че студентите не знаят за съществуването на Комисията по досиетата. Което показва огромната пропаст от знания за миналото. „Незнанието много лесно позволява хората да бъдат манипулирани и да има превес една митология за комунизма“, каза журналистът.

Ключовите постове във всички основни власти са се заемали в определени периоди от сътрудници на ДС. Информацията е от работата на Комисията по досиетата. А агентурната мрежа е не само сред законодателната, изпълнителната и съдебната власт, а и сред медиите, местната власт, образователната система и икономиката.

„ДС няма да отиде в музея, защото тези хора се стремят към власт и към пари. Това ги привлича. Това показват решенията на Комисията по досиетата”, отбеляза Христов.

Според него късното отваряне на досиетата е причината тази мрежа от сътрудници, с която е разполага ДС до краха на комунистическата система, да бъде много успешно използвана по времето на прехода. „И то от наследниците на Българската комунистическа партия (БКП) и самата ДС”, допълни той.

Когато досиетата бяха затворени, определени хора от тези структури знаеха кой е сътрудник. От това е последвало присъствието им в политиката, в бизнеса, в икономиката, във всички обществени и социални сфери, разказа още журналистът.

През 1997 г. Конституционният съд не позволява да бъдат отворени досиетата. Прочистените досиета не са достатъчно доказателство, за да бъдат обявени една доста голяма група от сътрудниците на ДС. Това е странното решение, с което излиза тогава съдът. В същото време тези досиета са прочистени от самата БКП и от ДС. Остава скрито, че четирима от съдиите, които са гласували това решение, са сътрудници. Това е пример за влияние, който посочи Христов.

Друг интересен факт, който той сподели, е, че първите трима председатели на Българската народна банка (БНБ) от 1990 г. до 1997 г. и по време на банковата криза по данните на Комисията по досиетата са били част от репресивния апарат. Което очертава и невзимането на необходимите решения от БНБ за излизане от тази криза.

Той отказа да говори за политическия елит. Само спомена, че в момента трима от лидерите на големи политически партии са сътрудници. Това са Георги Първанов от АБВ, Лютви Местан от ДПС и Красимир Каракачанов от ВМРО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама