Всеки четвърти мъж в България употребява сила срещу жена

23:13, 25 ное 15 25 608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие, а всеки четвърти мъж съответно – насилник. Тези данни изнесоха от Българския фонд за жените в парламента, където официално дадоха старт на кампания за борба с порочното явление. Кампанията е под надслов „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието“.

За откриването в НС дойде и посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която обобщи, че над 1 млн. от българките са подложени на тормоз. Тя се позова и на статистика на Световната банка, според която в ЕС 22 процента от жените са малтретирани от семейния си партньор пред очите на децата. Над 55 на сто пък се оплакват от сексуално насилие на работното място. Според статистиката жените между 15 и 44 години са заплашени повече от изнасилване и насилие, отколкото от рак, катастрофи и малария.

От фонда пък припомнят в кампанията, че въпреки че у нас има закон за защита от домашното насилие, то не е криминализирано и на практика остава ненаказуемо. Виновникът у нас подлежи на глоба от 200 до 1000 лв., но няма работещ механизъм глобите да бъдат събирани ефективно.

Те събират подписка за това България да подпише Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Петицията можете да видите тук: http://vsekichetvarti.org/.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама