Над 270 хил. души са посетили Националния исторически музей тази година

23:44, 25 ное 15 / Култура 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 276 хил. посетители отчита Националният исторически музей (НИМ) от началото на годината до днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Боянската църква „Св. Никола и Св. Пантeлеймон“ е най-посещавана. Тя е включена през 1979 г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници.

Положителна е тенденцията за интерес към експонатите в НИМ сред децата. Детския образователен център към музея е разработил специални образователно-занимателни програми. В него често се организират специални събития и инициативи, съобщават от НИМ.

Националният исторически музей е създаден през 1973 г. Той съхранява близо 680хил. паметници на културата. В изложбените зали могат да се видят оригинални културни ценности. Сред тях са предмети на изящното изкуство, археологията, етнографията и историята. Те представят световни цивилизации отпреди 8 хил. години до наши дни.

Сред филиалите на НИМ са и Земенският манастир „Св. Йоан Богослов”, музеят „Параход „Радецки” – Козлодуй, както и църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” - с. Добърско.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама