Иван Костов: Планът на Оланд срещу тероризма може да се превърне в религиозна гражданска война

20:48, 26 ное 15 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Разрушаването на „Ислямска държава” не означава победа над радикалния ислям. Ако успее планът на Оланд и се спечели войната над „Ислямска държава”, това може да стане спусък за религиозна и гражданска война в Европа". Това коментира в предаването "Лице в лице" бившият премиер Иван Костов.

Според него войната на френския президент Франсоа Оланд срещу тероризма може да прерасне в религиозна гражданска война, но сигурността на европейските граждани трябва да бъде приоритет. Това, според Костов, може да стане с промени в конституциите на европейските страни, които поставят сигурността преди свободата на гражданите.

"Затова военно-политическо решение не може да бъде европейско, американско, турско – то може да бъде арабско и то арабско-сунитско, останалите следва да бъдат само негови гаранти. Политическото решение следва да закрепи идеологическия компромис. То следва да гарантира сигурност на всички участници в конфликта", обясни Костов.

Според бившия премиер всяка държава трябва да излезе от това решение с абсолютни гаранции за правото на свободно вероизповедание за всеки гражданин. Костов подчерта, че решението е трудно, но интересът от него е достатъчно голям.

"В противен случай се задава война на хоризонта. Трябва да се прехвърли цялата отговорност на арабския свят. Гаранти трябва да бъдат САЩ, страните членки на Съвета за сигурност на ООН – те са световните гаранти за мир", заяви Костов. Той обясни и различните аспекти на конфликта. От една страна Костов го определи като тежък идеологически сблъсък.

"Той е религиозно-идеологически, но е преди всичко сблъсък на светогледи, на отношение към света. В този сблъсък и двете страни трябва да направят компромис. Кодът на европейското либертарианство очевидно катастрофира с действителността, защото той не може да ни ориентира в съвременния свят.

Примери – не може свободата на индивида да се поставя пред сигурността на общността. Свободата не може да има приоритет пред сигурността", категоричен е Костов. Той добави, че мултикултурализмът не може да променя правовия ред и опроверга твърдението, че културите са равностойни.

"Шариатът е невъзможен в Сирия, Ирак, във всяка страна, която е член на ООН. Държавната и общностна политика не може да се съобразява с културните различия. Истината е, че има няколко култури, които генерират прогреса на човечеството и мюсюлманската култура не е доказала, че е една от тях. Това, което правят - да търсят целия принос на халифата в миналото, става за сметка на кражба на историята на Византия. Защото вместо нея се представя наследството от класическата древност, взаимствано от халифата. Между радикалния ислям и умерения ислям няма ясно разграниечние. След атентата срещу „Шарли Ебдо” арабските студентки в Сорбоната сложиха забрадки в знак на солидарност", обясни бившият премиер.

Костов добави, че умерените ислямисти не се съпротивляват срещу факта, че радикалният ислям е насочен преди всичко срещу техния начин на вероизповедание.

"Умерените ислямисти трябва сами да формират и защитят своята мирна форма на вероизповедине. Това може да стане, ако направят компомиси от тяхна страна – да се откажат от политическия ислям", заяви Костов. Той подчерта, че именно политическият ислям е в основата на гражданските религиозни войни.

"Ислямът трябва категорично да се отдели от държавата", заяви Иван Костов, като добави, че компромисът, който трябва да направи ислямът, не е с християнството, а с целия ислям.

"Европейските политици и общества не разбраха американското политическо решение да се обяви война на тероризма преди 14 г., не видяха огромните финансови ресурси, които САЩ хвърлиха в тази война, не приеха ограничаване на свободите в името на гражданите на САЩ", припомни Костов.

"Очевидно е, че Русия не може да установи мир в Близкия изток, дори и с Асад. Това не може да се случи и ако е със САЩ, не може и с ЕС. Мир, установен отвън в този аробско-сутински свят ще бъде посрещнат с мног остра съпротива, няма да бъде приет като справедлив мир", коментира бившият премиер.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама