Валентин Златев: Държавата губи от нелегалния внос на горива

22:20, 27 ное 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Контрабандният внос е един от сериозните проблеми на пазара на горива у нас, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация  Валентин Златев на среща на асоциацията в Пловдив.

За първите 9 месеца на годината произведените горива у нас са 60%. Акцизите от тях възлизат на 1,238 млрд. лева. Постъпленията в държавната хазна от вносните горива пък са 380 млн. лева, отбеляза той.

По неговите думи липсата на стотици милиони в бюджета затруднява бизнеса и прави производителите слабо конкурентни. Златев очерта като друг проблем нефункционирането в пълен обем на акцизната централизирана информационна система на Агенция „Митници”.

Информацията за необходимите постъпления от акцизи, които системата получава, е неправилна, а в някои случаи и непълна, каза той. И допълни, че тя не обработва достатъчно данни, блокира и изключва, което води до проблеми в работата.

От Българската петролна и газова асоциация са предложили да бъде извършен международен одит на системата. Членовете на асоциацията са помолили главния прокурор Сотир Цацаров да провери дали централизирана информационна система на Агенция „Митници” работи. Това става след многото безрезултатни опити за обсъждане на темата с Министерството на финансите и с Агенция „Митници” по думите на Златев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама