БСП с идея за "ново ляво"

14:52, 28 ное 15 / Политика 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Новото ляво е идея. А идея не се ражда от механичното събиране на формации, които имат биографична близост с БСП. Новото ляво е онова, към което трябва да се стремим, за да върнем доверието на хората”. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков по време на Националния съвет на партията, който се провежда с момента, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Миков подчерта, че не може да става дума за нов социализъм, а за социалистически ценности. По думите му има променени в социално-икономическите условия, към които тези ценности следва да се прилагат. „Има забравено ляво. Има и ляво, което не е забравено, но е доста неудобно за тези, които предпочитат някакво цинично-прагматично надпартийно бизнес-сътрудничество. Не влязох в тази дискусия, защото мнозина фриволно боравят с термина „сектантство”. Аз нито веднъж не си позволих да връщам партията към един друг термин от нейната история – опортюнизъм. Но очевидно, когато става въпрос за наше участие във властта, за наши зависимости, тогава този термин може би е добре да се прочете от миналото – там, където също се говори за лявото сектантство. БСП не се е върнала към сектантството!”, категоричен бе председателят на партията. 

Лидерът на БСП добави, че не е възроден и демократическият централизъм. По думите му ако е възстановен, нямало в медиите да тече оживена дискусия по вътрешнопартийни въпроси, която да привлича вниманието на гражданите извън тежките проблеми пред българското общество. 

Миков коментира, че последното заседание на Националния съвет на партията е било показателно за това как някои "другари разбират вътрешнопартийния живот и своята роля в него". "Гласуването, което проведохме предния път, беше в противоречие с устава и в интерес на партията”, отбеляза Михаил Миков, и запита колегите си как ще се засили доверието в партията и надеждността на нейното функциониране, ако продължат да прокарват личните си неполитически интереси, в нарушение на правилата. 

„Ако някой не е разбрал от доклада ми на предишното заседание на НС какви са причините за лошото представяне на БСП на последните избори, той или не е слушал внимателно, или пък не обича да слуша неприятни новини”, каза още Михаил Миков. Той допълни, че 49-ият конгрес на партията, който ще се проведе догодина, е изключително важен за партията, за нейното бъдеще, но и за демократичното развитие на страната и за шанса в България да има социална държава. 

В доклада си на днешното заседание Михаил Миков посочи също, че всеки партиен член и ръководител, всяка партийна организация трябва да оценят ролята и значението на предстоящия партиен конгрес. 

Лидерът на социалистите обяви, че следващата седмица предстои среща с представителите на БСП в местната власт, на която ще се дискутира прокарването на лява политика в общинските съвети. "Ако сега забравим тази политика, заради която отидoхме на изборите, недоверието ще продължи да расте и БСП ще бъде разглеждана като една от партиите, участващи във властта за реализацията на неполитически интереси”, предупреди Михаил Миков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама