Пендачанска преди концерта в София: Когато носиш в душата си това, което правиш, публиката го разпознава

19:13, 29 ное 15 / Култура 25 1270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Верди, Росини и Моцарт в изпълнение на оперната прима Александрина Пендачанска и гост-диригента Сперанца Скапучи ще чуе столичната публика на предколеден концерт в НДК. За почитателите на оперното изкуство концертът е дългоочаквано събитие. Така се чувства и Пендачанска, която макар че живее в Париж, обича България и всяко нейно идване е много емоционално. Екипът на София topnovini.bg се срещна с Пендачанска, за да ни разкаже какво е подготвила за българските си почитатели.

„Концертът ми в София е обединен около ролите, които изпълнявам в момента и настоящето на моя глас и на моя репертоар. Той е доста смесен – изпълнявам роли от сопрановия и мецосопрановия репертоар и точно такива арии ще представя на публиката. Това ще е първото ми участие със Сперанца Скапучи. Радвам се, че ще имам честта да пея под нейната палка и нейното ръководство. Надявам се концертът ни да бъде един истински празник за хората, които ще дойдат в НДК“, разказа оперната прима.

На предстоящия концерт в столицата няма да видим Пендачанска в една от най-впечатляващите ѝ роли – тази на Саломе от едноименното произведение на Рихард Щраус. Пендачанска неведнъж е казвала, че ролята на Саломе е любов за нея.

„Саломе е много специална роля, около която се е концентрирал в момента до голяма степен моят репертоар. Първо, защото гласово и вокално ми подхожда и аз се чувствам добре в нея. Второ, самият персонаж е толкова богат и от него могат да се извадят много силни и въздействащи неща. Иначе, Саломе не е включена в програмата на концерта ми в София“, каза примата.

Освен безспорния талант на Александрина Пендачанска, успехът ѝ на най-големите оперни сцени по света се дължи и на огромната емоция, с която изпълнява ариите. Попитахме я възможен ли е един сценичен образ, ако човек не вложи душата си в него.

„Всичко е възможно по принцип, но може би този сценичен образ няма да достигне до сърцата на публиката. Това, което усеща публиката преди майсторството, е честността. Публиката познава честността. Тогава, когато си честен и носиш в душата си това, което правиш, това публиката го разпознава. Така че надявам се на концерта ни в сряда публиката да усети, че ние сме със сърца, които са изпълнени с любов към това, което правим“, обясни Пендачанска.

Въпреки, че през повечето време певицата не е в България, театърът в политиката ни не е чужд за нея. Споделя обаче, че всичко, което се случва и в личната ни съдба, и в политическата е на практика доброволно.

„Изобщо не смятам, че е без да искаме. Смятам, че ние съвсем доброволно участваме в този театър. Това, което се случва в политическата ни съдба е идентично с това, което се случва в човешката ни съдба. Човек сам решава, никой никому не е виновен за нищо. Това го казвам и в личен, и в обществен план. За това, как живее един народ, си е виновен самият той“, категорична е певицата.

Тя се разплака, когато засегнахме темата за трагичните атентати в Париж, при които загинаха 130 души. С присъщата за нея емоционалност сподели надеждите си за следващата година.

Цялото интервю можете да прочетете в рубриката "Мнения" тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама