Съдии: Всички в колегията сме омерзени от „Яневагейт“, сред нас има честни хора

08:07, 30 ное 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Никой не ни вика по кабинетите, за да ни казва кое дело как да завърши. Но при положение, че излиза информация, че Ченалова са я викали и са и казвали, вече хората си мислят, че с всички съдии е така. Не е тайна, че винаги е имало съдии, които са били привиквани, но те са малцинство. Почтените съдии никой не ги знае и не ги познава, както се знаят имената на Ченалова и Янева. Това каза в ефира на БТВ съдията от Софийския районен съд Иван Георгиев.

Коментарът му е по повод серията от записи, които „БиволЪ“ пусна, между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Последваха и редица изявления на Ченалова, която заяви, че ѝ е било нареждано кои дела как да завършат, както и че политици имат влияние върху съдебната система.

„Ние сме най-заинтересовани този случай да се разплете до край, за да спрат спекулациите с нагласените дела. Всички се чувстваме омерзени от това, което се случва“, каза съдия Весислава Иванова, която е работила в Софийския градски съд, където Янева беше шеф.

Иванова каза, че Съюза на съдиите в България, в който са членове и тя, и Иван Георгиев е излязъл със становище и искане да бъде разгледано подробно съдържанието на записите. Весислава Иванова заяви, че никой от колегите ѝ не се съмнява в автентичността на записите, тъй като нито Янева, нито Ченалова са отрекли.

„Не говорим за автентичността на тези записи, но съдържанието им трябва да бъде разгледано. Защото записите вече започват да рефлектират върху цялата система, за това е важно да се провери, какво засягат и какво целят“,  допълни тя.

Иванова допълни, че от години се говори, че политическите сили има сериозно влияние за назначаването на висши съдебни фигури, но самата тя не е била пряк свидетел на това.

„Никакви наши сигнали не бяха разглеждани. Още по време на избора на Янева бяхме подали няколко. Тогава не само съдийте от СГС, но и от други съдилища заявиха, че този избор трябва да бъде направен по критерии и да има обосновка. Въпреки това изборът се състоя и вижте до къде се стигна“, допълни я Иван Георгиев.

И двамата съдии са категорични, че в скандала „Яневагейт“ има замесени членове на ВСС, но „има и такива, за които не се твърди да имат намеса, за това трябва този случай да се довърши до край“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама