Радан Кънев: Главният прокурор е притиснат да защитава Ченалова

08:35, 01 дек 15 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров е притиснат да защитава бившата съдийка Румяна Ченалова. Самата тя е инструмент на престъпна корупционна мрежа в съдебната система, която иска да се защити. Такъв е сценарият на скандала „Яневагейт“ според лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Ние се намираме в ситуация на мафиотска война. Има скандал, има сценарии, но има и изнудване. Най-лошото е, че главният прокурор се поддава на това изнудване. То е срещу реформите. Има атака, която е безпрецедентна поне за последното десетилетие. Едната страна на тази атака са твърденията, че аз искам да свалям Цацаров и готвя атентат срещу Бойко Борисов. Пак в същите медии се води кампания, че аз съм гей“, заяви Радан Кънев в студиото на Нова телевизия.

Кънев подчерта, че в скандала с Румяна Ченалова и бившия председател на Софийския градски съд (СГС) се забравя името на заместничката на Янева Богдана Желязка. „Тя беше човекът, който боравеше със случайното разпределение. Нейното услужливо забравяне прави впечатление“, припомни ледирът на ДСБ.

Политическото решение на скандала има два варианта според Радан Кънев.

„Първият е да се гласуват поправките в Конституцията, които предвиждат независим главен прокурор по румънски модел. Това обаче най-вероятно няма да стане, защото няма да има подкрепа. Вторият вариант е Цацаров, използвайки централизираната си власт да делегира ясни пълни правомощия на човек на достатъчно високо ниво в прокуратурата“, предложи Кънев.

По думите му в основата на скандала със записите между Ченалова и Янева стоят опитите за провал на съдебната реформа, която според него е представена като самостоятелна борба на правосъдния министър Христо Иванов. Той допълни, че подкрепата към Иванов в Реформаторския блок не е силна, което го прави уязвим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама