„Топлофикация София“ дължи над 500 млн. лв. на Български енергиен холдинг

17:47, 01 дек 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Топлофикация София“ дължи 503 млн. лв. на Българския енергиен холдинг. Това стана ясно по време на заседанието на постоянната комисия по бюджет към Столична община, на което ръководството на дружеството поиска разрешение за подписване на споразумение с БЕХ за разсрочено изплащане на големия дълг.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Георги Беловски обясни пред общинарите, че задълженията са натрупани към „Булгаргаз“, а в последствие са били прехвърлени към БЕХ. Заради дълга и невъзможността на дружеството да го погасява, е била направена работна група от експерти от ресорното министерство, „Булгаргаз“, БЕХ и „Топлофикация София“.

„Това задължение беше обсъдено многократно. След изчисления, редица сметки и проверки то беше одобрено и се оказа, че възлиза на 503 милиона“, каза Белов.

Той поясни, че това е „безспорното задължение“. Сметките показали, че „Топлофикация София“ дължи и други 50 милиона лева, но по думите на Беловски те били необосновани, за това и за тях се води дело.

Дългът е разсрочен за изплащане в следващите 20 години, като Беловски се похвали, че след дълги преговори с БЕХ, лихвата по него е била свалена от 4,5% на 3,2%.

„Извоювахме да няма ипотеки и условия, които да блокират функционирането на дружеството през тези години“, каза още изпълнителният директор на „Топлофикация София“.

Комисията по финанси прие единодушно искането за разсрочено погасяване на дълга на общинското дружество. Очаква се то да бъде гласувано на следващото редовно заседание на Столичния общински съвет в четвъртък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама