Росен Плевнелив запали свещите за Ханука с призив за мир

19:49, 07 дек 15 25 833 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С огромно вълнение и радост вече за четвърта поредна година отбелязваме заедно празника на чудесата. Нека и днес Ханука ни припомним отново, че всеки проблем е преодолим и че вярата може да ни донесе спасение. Днес се нуждаем от мъдростта на традициите. Те съществуват, за да ни обединяват.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, преди да запали свещите за еврейския празник на светлината – Ханука, в Софийската синагога.

На събитието присъстваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Тодор Чобанов, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, депутати, общинари, общественици и граждани.

Президентът припомни как преди три години в Европейския парламент един „легендарен и мъдър“ президент казал, че е по-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа. „По-добре икономически проблеми, отколкото исторически срами.

„Това беше президентът на Изреал Шимон Перес. Той описа българския народ като скромен, непретенциозен, но истински героичен“, каза Плевнелиев.

По думите му терористичните атентати, разтърсили Европа и света, отново са ни напомнили, че във всяко общество ще се намерят фанатици и екстремисти, които са готови да отнемат живота на невинни.

„Всички сме родени равни, родени в мир за да живеем в мир и да работим за мир“, обяви държавният глава.

Според президента заедно обединените граждани на Европейския съюз са заявили, че ще застанат в защита на човешкия живот.

„Нека подкрепим всяка инициатива срещу тероризма, ксенофобията и семитизма“, призова Росен Плевнелиев и допълни, че българският народ е силен, когато е единен. „Нека продължим да градим своето достойно място в семейството на европейските народи“.

Посланикът на Израел у нас нейно превъзходителство Ирит Лилиан припомни историята на празника като каза, че „това е най-ционисткият празник, защото представлява възможността да бъде сбъдната една мечта – национала, религиозна и културна“. По думите ѝ Ханука остава като един културен стълб за целия еврейски народ.

Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България "Шалом" определи празника като борбата на един обикновен народ с един обикновена тирания – като всяка тирания. Според него тази тирания в днешни дни би могла да бъде наречена тероризъм.

„Днес войната е между тираните и техните спонсори срещу хората, които са избрали свободата“, посочи Бенвенисти.

Празникът на светлината продължава осем дни до 15 декември и е свързан с историческо събитие – борбите на евреите срещу гръцките завоеватели. Според традицията на Ханука в продължение на осем дни последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник - ханукия, като всеки ден се увеличава броят им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама