Който е рекъл да прави революции в образованието, не е успял, смята министърът

11:33, 12 яну 16 25 763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Реформата в образованието бе претенция на Реформаторския блок, надявам се все още да имам подкрепата им като министър, защото все още не съм чул нищо друго”, каза днес пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев.

“В образованието не се правят революции, защото такава е системата. Който е рекъл да прави революции, не е успял. Имаме стриктен план и през април го бях обявил - 4-степенната система, която да замени двустепенната. Добавяме, а не променяме”, заяви още той.

Министърът присъстваше на  приемането на апаратурата за изграждането на най-големия ускорител на Балканския полуостров в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН. “Тук ще можем да възпитаваме ново българско поколение от модерни специалисти, които да се борят с раковите заболявания”, смята проф. Танев. “Има и морален привкус - нашите онкоболни много по-бързо ще попадат в изследванията и опашката ще се съкрати. Както и средствата, които отделяме”, допълни още министърът.

“Този циклотрон е с по-висока енергия на ускрояване на частиците. Такъв ускорител на Балканите няма. Той ще възпроизвежда богата гама от изотопи. Пациентите с онкологични заболявания ще усетят разликата по два начина - първо, че всички ще получат нужните медикаменти. До момента 3000-4000 получаваха, а другите решаваха съдбата си сами. Отделяха се средства за лечение в чужбина. Сега ще свалим цената с от 2 до 4 пъти”, каза от своя страна и директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН доц. д-р Димитър Тонев.

“Всяко едно лечебно заведение ще може да се възползва от новото съоръжение. Онова, което правеха румънците за България, се надявам ние да го правим за съседните балкански държави. Това ще е по-евтино за българските граждани”, допълни и зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

На събитието присъстваше и председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който отказа да коментира искането за неговата оставка. Министърът на образованието също заяви, че не е запознат и отказа коментар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама