България затъва в корупция, отчете изследване

15:31, 27 яну 16 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки гръмките изказвания на премиера Бойко Борисов, България е на дъното в Европейския съюз и в цяла Европа относно нивото на корупцията. Това отчете редовният годишен доклад на "Трансперънси Интернешънъл" за 2015 г.

Страната ни е на 69-о място с 41 точки от общо 168 държави. Румъния и Гърция са доста по-напред - на 58-о място. Според доклада през 2015 г. корупцията в България се е увеличила.

“Това е изключително тревожно, намираме се под общата средна стойност в света, която е 43 точки, това сочи за системни проблеми с корупцията", отчетоха от "Прозрачност без граници". "В Румъния освен антикорупционните мерки, до голяма степен бяха променени и обществените нагласи. Съществува връзка, в която управляващи и гражданско общество се чуват", смятат от неправителствената организация. В рамките на ЕС назад се движат две държави - България и Унгария.

"Страната ни изглежда не просто като изоставаща държава, тя изглежда като държава, която се движи назад", каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

България се намира в блато по отношение на корупцията. Проблемите са задълбочват, няма изненади, всичко е по старому, обобщи Огнян Минчев.

В световен мащаб докладът показва, че корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване. България е сред тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама