БСП не иска периодът 1944-1989 да влиза в учебниците

15:37, 30 яну 16 / Политика 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да не се включва в учебниците по история периодът от 1944 до 1989 година поиска лидерът на БСП Михаил Миков в ефира на Дарик. Причината е, че социалистическия период и този след 1989 г., могат да имат противоречиви тълкувания.

"За да се изучават, трябва да е минало достатъчно време, за да не бъде натоварен прочитът им със съвременна политика", подчерта Михаил Миков.

Припомняме, че депутатът Методи Андреев от ГЕРБ инициира петиция за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век в учебниците по история. Вчера тя беше подкрепена и от президента Росен Плевнелиев.

Лидерът на БСП коментира и предложенията на десницата, предвиждащи глоба за българските граждани, които пазят портрет на Живков, Сталин и Димитров. Той заяви, че те са абсурдни и са поредния опит на десницата да се стабилизира като използва антикомунизма.

Миков добави, че не може опозицията да подкрепя персонални промени в кабинета. За това и БСП няма да подкрепи кандидатура на Меглена Кунева за образователен министър.

„Тя ще довършва ликвидацията на българското образование, която започна при предишния мандат на ГЕРБ. Кунева се захваща да изпълнява една дясна политика в образователната сфера, предлагана от ГЕРБ", каза още Михаил Миков.

По думите на Миков основният проблем в образованието е, че се прокарва закон, който премахва Закона за народната просвета - това прави образованието по-недостъпно, по-далечно от хората, разбива единната държавна образователна система.

Миков посочи, че пример за това е разделянето на учебната програма на задължителна и такава, която ще определят училищата, според възможностите си и желанията на учениците. Според него наред с това се въвежда и домашно образование, което създава условия вкъщи да се учи например ислям и други религии, твърди Миков.

„Това е труден и тежък закон, който ще затрудни изключително прилагането на законодателството. Прочитът му е противоречив. Няма яснота как изглежда учебната програма на българския ученик. Местят се произведения като „История славянобългарска“, класици като Ботев, Вапцаров, Смирненски, вкарва се идеология – неолибералната идеология. Образованието се натоварва с политически очаквания“, посочи още той.

Според Миков, с оглед на ударите, които "бяха нанесени на българските специални служби", има достатъчно основания комисията по досиетата да се закрие, "особено сега, когато има нови предизвикателства за националната сигурност и България трябва да пази своите тайни, както го прави турската, американската, руската държава".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама