ДПС трябва да стои много далеч от българското мюфтийство, заяви Костов

22:03, 05 фев 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДПС трябва да стои много далеч от българското мюфтийство. Това заяви по БНТ експремиерът и основател на ДСБ Иван Костов.

„Всеки опит да се използва за политически цели, ислямът носи зад себе си една голяма опасност. Трябва да се възстанови името на българско мюсюлманско вероизповедание. Нека религията остане стабилна, сигурна и формираща държавата ни в най-тежките периоди на нейното развитие”, коментира той.

Според него верската институция трябва да бъде българска, тъй като това е българска форма на вероизповедание. „Това е стабилна, мирна и толерантна, неподдаваща се на радикализация верска формация. България трябва да поеме ангажимента да наблюдава всички училища, които проповядват реглигия, за да се увери, че няма радикализация. Всеки лев, който се дава ще бъде контролиран от Сметната палата. Ще се проследи дали стига по своето направление”, обясни Костов.

Той уточни, че турският поличитески ислям е точно тази опасност, която ги накрала да направят изследвания за това какви рискове носи този неоосманизъм. "5% от мюсюлманите са готови заради исляма да пренебрегнат всичко", посочи Костов.

"ВКС отне правоприемството на мюсюлманското веропизповедание върху 950 мюсюлмански вероизповедни общини. Това означава, че се възстановява техният вид на юридически лица и възможност да се занимават с религиозните си дела. Начинът, по който се прокарва ислямът е централизация", обясни Костов.

По думите му, когато е близо до хората, самата мюсюлманска религия е мирна и обърната към човека, няма никаква агресивност. "Между този спокоен български ислям и политическия ислям на Турция има само една малка стъпка", каза още Иван Костов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама