Маргарита Попова: Ще реагирам разумно, ако политически сили ме поканят за президент

22:47, 05 фев 16 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засега вицепремиерът Маргарита Попова няма планове да се кандидатира за президент, но ако представители от политически сили я поканят, ще реагира разумно. Това заяви самата тя в ефира на БНТ във връзка с предстоящите президентски избори тази година.

„И сега постът на вицепрезидент е много важен, за да можем най-после да заработим за социалния проект, който е обрисуван в нашата конституция. Ако някога дойде ред да си направя план, тогава ще знам и кои са стъпките, какво да питам и какво да отговарям”, коментира още Попова по темата за президентските избори.

Според нея, ако част от правомощията на президента бъдат превъзложени на други власти, то тогава може да се говори за промени в конституцията към оставане на президента с чисто представителни функции и премахване на вицепрезидента като относително самостоятелна. По думите й е възможно да се дадат на президента още правомощия, които да се прехвърлят от другите власти. „Това би било промяна във формата на държавно управление – да постигнем президентска република, което пак би станало със свикване на Велико народно събрание”, добави Попова.

Тя уточни, че встрани от тези разсъждения сега имаме вицепрезидент, който може и да работи без да са му превъзложени правомощия от президента. „Вицепрезидентът не е в президентската институция, за да извайва или доизвайва образа на президента. Понеже аз нямам никакво намерение да извайвам или да доизвайвам образ на президента, съм приела ролята да доизяснявам сюжета”, каза още Маргарита Попова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама