200 лева глоба за куче без чип

14:49, 06 фев 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стопаните, които не сложат чип на кучето си, ще бъдат глобени в размер на 200 лева. Това гласуваха депутатите в четвъртък с приемането на окончателните промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Собствениците на кучета, които в момента са татуирани, а не чипирани, няма да бъдат глобявани веднага, а ще имат една година гратисен период след влизането в сила на новия закон.

Досега стопаните на кучета имаха право на избор – дали да поставят чип, или да татуират домашния си любимец. София Topnovini.bg разговаря с ветеринарния лекар от Фондация „Четири лапи“ д-р Марина Иванова за разликата между чипа и татуирането. Тя определи решението на депутатите като крачка напред в правилната посока и уточни, че чипирането е единственият начин за постоянната идентификация на животните.

„Татуировката се оказа, че не е много работещ вариант, защото не позволява продължителна идентификация. Татуировките избледняват с времето или ако се нарани животното в тази част на кожата, където е татуировката, тя вече няма да е четима“, обясни д-р Иванова.

Според нея дори глобата да е 200 лева, въпросът е до каква степен ще може да се прилага и санкционира. „Това е начин за контрол на собствениците от една страна. От друга, цената на микрочипа варира от 40 до 50 лева. Поставя се еднократно, веднъж в живота на животното. Като разход не е толкова голям“, допълни тя.

Ветеринарният лекар обясни, че чипът е специално създаден, така че да не вреди на животното и е с големината на оризово зърно. „Правилното име е транспондер, защото микрочипът е само част от него. Съдържа 15-цифрен уникален код, който представлява един вид ЕГН-то на животното, с който може да бъде въведено в данните на БАБХ. Срещу номера стои името на собственика, който носи отговорност за животното“, допълни д-р Иванова.

Тя призова собствениците да помолят ветеринарния си лекар да провери дали, ако е чипиран вече домашният им любимец, е въведен в националната база данни. „Само ветеринарният лекар, поставил микрочипа, има право да въведе данните на стопанина и на животното“, уточни още тя.

Пирпомняме, че миналата година Министерството на земеделието и храните публикува на сайта си предложения за промени в Закона за защита на животните, с които се целеше да бъдат чипирани и котките. Това доведе до протести от страна на неправителствени организации пред сградата на министерството.

По темата д-р Иванова коментира, че не може да каже каква е била причината на определени хора да протестират срещу това. „Все пак това е метод, който се използва в целия свят. Досега няма данни с нещо да е навредил на самите животни. Този микрочип се използва за идентификация на кучета, котки, порчета и коне. За момента в България става задължително поставянето на микрочип на всички кучета и коне. Въпрос на време тя да премине към котките и порчетата“, каза още ветеринарният лекар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама