БСП искат отлагане на образователния закон, ГЕРБ и ДБГ не са съгласни

16:30, 07 фев 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Хаосът е в закона за образованието. И пет министъра да сменим проблемите ще останат същите". Това каза в ефира на БНР депутатът от БСП Стоян Мирчев, който е член на образователната комисия в парламента. Той заяви, че законът за образованието трябва да бъде отложен. Според него законодателят в лицето на ГЕРБ си „измива ръцете“ с министерството.

В отговор Галя Захариева от ГЕРБ призова да се разграничи отлагането на учебни програми от отлагането на изпълнението на закона. Тя заяви, че категорично не подкрепя отлагането му, тъй като то би забавило много сериозни промени, очаквани от цялото общество.

Захариева допълни, че „хаосът в момента се създава по чисто политически и популистки причини" и той няма да помогне на никого. Мирчев обаче отново настоя законът да бъде отложен с една година, защото поставя основни за обществото проблеми. По думите му, през него сме преминали "с такава скорост, че сега гърмят мини".

"Категорично не съм съгласна, че цялото общество иска отлагането на закона", репликира го Захариева. Тя посочи, че по отношение на учебните програми не би трябвало да има сериозна драма нито в обществото, нито в гилдията. По думите ѝ за някои от класовете има достатъчно много време за обсъждане и коментар до учебната 2017-та година.

В ефира на националната медия Димитър Танев от ДБГ също се обяви против отлагането. Той заяви, че това би било „много лош политически знак“, както към обществото, така и към системата.

Танев подчерта, че има огромното закъснение в подготовката на държавните образователни стандарти. По думите му до момента от предвидени 19 има одобрени едва три.

"Това закъснение трудно може да бъде наваксано. Фаталното забавяне е в процедурите за одобряването на учебници, защото зададените срокове предопределят липсата на учебници на 15-ти септември. Не съм изгубил надежда, че проектите за учебници могат да бъдат внесени и по-рано от месец август", каза още депутатът и добави, че е нужна промяна в екипа на образователното министерство.

Димитър Танев коментира още, че изборът на Меглена Кунева за министър на образованието е направен „по много обиден начин“.

"Партиите решиха свои вътрешнополитически проблеми през този вот и образованието стана заложник на тези вътрешнополитически цели", смята депутатът от ДБГ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама