Националната здравна карта закрива 2/3 от кардиологичните клиники у нас

22:03, 07 фев 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната здравна карта предвижда от съществуващите 71 клиники по инвазивна кардиология да останат само 23. Част от тези звена са учредени като медицински центрове и специализирани болници, но има също и редица клиники и отделения в многопрофилни болници.

Това се казва в становище на Център за защита правата в здравеопазването. От там поясняват, че в инвазивните кардиологии се диагностицират и лекуват заболявания на коронарни, каротидни и периферни съдове, в това число инфаркт на миокрада, ангина пекторис, периферни тормбози. При наличие на подходящи правила и обучен персонал, би могла да лекува и болни с мозъчносъдови заболявания, в това число инсулти.

Времето за реакция при острите коронарни инциденти, е от решаващо значение. За това колкото по-близо да пациентите са тези болници, толкова шансът за успех е по-голям.

Благодарение на относително високите цени на клиничната пътека, в България се разви национална мрежа от болници за инвазивно лечение на сърдечни заболявания, с каквато мрежа не могат да се похвалят и много от развитите страни. Резултатите са на лице. За последните 10 години смъртността от остър коронарен инцидент е намаляла три пъти. Значението на този факт е още по-голямо, като се има предвид, че сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртността у нас.

Инвазивната кардиология е модерно високотехнологично и високоефективно звено. Инвестицията за една от тях е от порядъка на няколко милиона лева. Закриването им поставя въпроса не само за финансовата загуба на инвеститорите. Затрудненият достъп на пациенти и отдалечаването, неминуемо ще се отрази негативно на смъртността, заради невъзможността за своевременно лечение на острите инциденти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама