Децата избират ислямските училища заради безплатната храна и общежитие, споделя директор (видео)

23:17, 07 фев 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Трима лекари, двама адвокати, районни мюфтии и заместник-главни мюфтии са били възпитаници на нашето училище“. С това се похвали Шериф Хюсню, директор на СОДУ „Нювваб“ – Шумен, в „Темата на Нова“ по „Нова телевизия“.

Според него учениците са мотивирани да избират обучението в неговото училище, защото то предлага безплатна храна и общежитие.

Комфортът и удобствата на учениците в Средните общообразователни духовни училища (СОДУ) в Шумен и Момчилград се подсигуряват  с финансиране от Република Турция. Южната ни съседка плаща за заплати и осигуровки на учителите и персонала на школото, както и за храната, тока и водата. Учебните заведения са причислени към Дирекцията по вероизповеданията на Турция.

Уроците се преподават на български език, но в коридорите, двора и по стаите на почит е само турският.  Вечерният час за всички ученици е 22.00 ч., а телефоните в час са забранени. Правилата гласят също, че момчетата трябва да изчакват момичетата на опашките в столовата. Средният успех на децата е около „Добър“ 4.

„Ние искаме тази помощ. Сами не можем, защото нямаме тази възможност да издържаме училищата“, признава Хюсеин Карамолла от Главното мюфтийство, отговарящ за ресор „Образование“.

Директорите уверяват, че никой не задължава възпитаниците им да продължават по пътя на религията, като над 80% от тях избирали светския живот.

„Те имат пълно право да кандидатстват във всички Висши учебни заведения. Ако в един клас има 15 ученика, между един и трима продължават по пътя на религията“, казва Сюлейман Исмаил, директор на СОДУ „Мирза Саид Паша“ – Русе.

Едно от момчетата бе попитано какво ще направи, ако срещне не улицата момиче, което не е добре прикрито.

„Али попитал пророка Мохамед как да постъпи, ако види жена, която не е покрита. Пророкът му отговорил, че един път може да я погледне, а после трябва да погледне земята или някъде другаде“, обяснява момчето и допълва, че първият поглед не е грях. Децата споделят, че ислямът ги учи, че не трябва да се убива. В превод той означавал "мир". 

Цялото видео от репортажа, изготвен от репортер на „Нова телевизия“ Калина Влайкова, може да видите тук. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама