Много бежанци си тръгнаха от София, заяви директорът на Ливанското училище

18:17, 08 фев 16 25 1758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много от бежанците избягаха от София и отидоха в Германия. Особено тези, които пристигнаха с последната голяма бежанска вълна от 2014 година. Това каза пред София Topnovini.bg директорът на Ливанското училище „Джубран Халил Джубран“ Нажа Гази.

Преди повече от две години, когато хиляди мигранти, бягащи от войната в Сирия, минаха българската граница и попаднаха у нас, Ливанското училище беше едно от малкото учебни заведения, които приеха сирийски деца.

Тогава дори Нажа Гази разкри нови паралелки за тях, като с децата се занимаваха не само учители, но и психолози. Макар че нямаше достатъчно класни стаи, място се намери за всяко дете, като ученически чинове бяха поставени дори в коридорите.

„В момента такива специални паралелки за тях вече няма, защото и тях ги няма вече. Почти всички бежанци, които бяха при нас избягаха в Германия. Те бяха дошли тук временно, както повечето бежанци, които преминаха през София“, разказа Гази.

През 2014 година приетите деца на бежанци в училището бяха над 100. Днес там са останали едва 23 деца и те са „интегрирани“, обяснява директорът. „Учат в редовни класове, живеят нормално. Вече са си намерили среда и приятели, установили са се“, каза още той.

Родителите на тези деца също имали възможност да избягат в Германия, но решили да останат тук, защото са намерили работа по професиите си. Нажа Гази разказва, че сега те работят различни професии, най-вече занаяти, а част от тях са станали майстори.

„Хората, които не успяха да си намерят работа тук, избягаха за Германия и аз не ги съдя. Тук им даваха по 60 лева на месец за храна, които не им стигаха за нищо“, обясни директорът.

По-голяма част от бежанските деца, които в момента учат в Ливанското училище, живеят в България само с майките си. „Останалата част от семейството им е в някой друг край на света, а те се борят да оцелеят тук“, каза още Гази.

Въпреки че броят на бежанските деца в Ливанското училище е намалял, центровете за временно настаняване на мигранти в столицата все още са пълни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама