Още 9 хил. файла от архивите на Държавна сигурност излизат до юли

20:19, 08 фев 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на отбраната ще предаде в срок всчики останали архиви на Комисията по досиетата, които са около 9 хил. файла. Това ще се случи до месец юни или юли, увери военният министър Николай Ненчев на представянето на два от документалните сборници на Комисията по досиетата „Из архивите на Държавна сигурност“, предаде репортер на София Topnovini.bg. Той допълни, че до момента ведомството е предало около 20 хил. архива.

Том 25 от представените сборници е озаглавен „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО“, а том 30 се разпространява под името „ПГУ- ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1969 – 1991)“.

„Сборникът не очерня толкова дейността на служителите на Министерството на отбраната“, каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Евтимов пред София Topnovini.bg, като допълни, че поредицата се приема добре от ведомството. По неговите думи това е един добър прочит на архивните документи.

Архивите, представени в том 25 и том 30, се показват за първи път в публичното пространство и отразяват събитията от 1945 г. до 1991 г. Като акцент са изведени архивите от Студената война и след създаването на Вършавския договор.

Взаимодействието между военното разузнаване на България, външно-политическото разузнаване в лицето на Първо главно управление, другите страни от Източна Европа и резултатите, които са постигнали, може да се разчетат в документите, каза още Костадинов.

Усиленото взаимодействие и контрола, който е оказван от Съветския съюз и службите му върху работата на българските служби е фрапантното в тези архиви на ДС за него. „Разширяваме като понятие това, че действително всичко е било контролирано и ръководено от службите на бившия Съветски съюз“, допълни Костадинов.

Според председателя на Военноисторическата комисия доц. Станчо Станчев военната история трябва да се представя пред българската и чуждестранната общественост такава, каквато се е случила на базата на документите и безпристрастното тълкуване на фактите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама