Оживление в търговията на дребно, производството и строителството отчита НСИ

23:55, 08 фев 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повишение на промишленото производство и подобрение в строителството и при търговията на дребно в България през декември 2015 г. отчита Националният статистически институт (НСИ).

С 0,7% се е увеличила строителната продукция през последния месец на миналата година в сравнение със същия период за 2014 г. Данните показват и слабо покачване с 0,1% спрямо ноевмри 2015 г.

Продукцията от сградното строителство се е увеличава с 0,6%, докато гражданското/ инженерното строителство е намаляло с 0,5%.

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонни данни, е нараснал с 0,5 на сто през декември спрямо ноември 2015 г. С 1,6 на сто пък е ръстът в сравнение с предходната година.

В произвдството и разпределението на електроенергия, топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 1,9%, в  добивната промишленост – с 0,7%, в преработващата промишленост – с 0,1% през декември спрямо предходния месец на 2015 г., сочи още статистиката.

Търговията на дребно също отчита подобрение, макар и слабо. Има повишение с 0,2 на сто на месечна база след понижение с 0,1 на сто през ноември с изключение на търговиятана автомобили и мотоциклети. На годишна база оборотът в търговията на дребно е нараснал с 2,7%.

Позитивната статисктика показва подобрение на икономическото оживление в страната през последното тримесечие на 2015 г. след ускоряването на икономическия растеж през периода юли – септември с 0,7% на тримесечна база и с 2,9% на годишна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама