АБВ пак подаде ръка към БСП, казва за президент през май

19:57, 09 фев 16 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на АБВ Георги Първанов за пореден път отправи покана към БСП за създаването на широка лява коалиция, която да издигне кандидат за президент. “Ако не се получи, ще имаме наш кандидат”, каза той и допълни, че ще го обяви през май месец.

Първанов отново посочи, че заместникът му в партията Ивайло Калфин “най-добре би могъл да олицетвори президентската институция”. Но той не е давал все още съгласие.

Лидерът на АБВ баче не се отказа и от тезата си, че чл. 95, ал. 1 от Конституцията, която гласи: “Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат” не означава, че не може да се кандидатира отново. Първанов бе президент два мандата от 2002 до 2012 г. Но все пак призна, че е добре Конституционния съд да излезе с решение по казуса.

„Бави се като цяло кампанията за президентските избори и това за мен е учудващо. АБВ ще проведе дебати из цялата страна в следващите месеци и до средата на май ще имаме кандидат. Готови сме да участваме и в широка лява коалиция, която да застане зад силна личност. Ако не се получи широката коалиция, ще имаме наш кандидат”, обяви Първанов пред БНТ.

Относно кандидатурата на Ирина Бокова за генерален-секретар на ООН, той добави, че се е чул с премиера Борисов и очаква утре външният министър официално да обяви, че България застава зад Ирина Бокова за шеф на световната организация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама