Таблетите и смартфоните са любими играчки на българчетата до 8 години

21:37, 09 фев 16 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционните плюшени играчки, кукли и камиончета вече не са любимите играчки на децата до 8 години и в България. Предпочитанията на малчуганите са таблетите и смартфоните, сочи изследване на Националния център за безопасен интернет.

Интернет помага на децата да общуват със своите връстници, смятат повечето анкетирани родители. Дори повечето от децата в тази възраст имат профили в социалните мрежи, които са направени от техните родители.

Таблетите и смартфоните се ползват също в училищата и детските градини, където обаче или се забраняват, или липсват ясни правила за употребата им. От Националният център за безопасен интернет препоръчват дигиталната и медийната грамотност да станат част от задължителното учебно съдържание, а училищата и детските градини да изготвят ясни правила и практики за безопасно сърфиране в мрежата.

Според заместник-координаторът на центъра д-р Луиза Шахбазян, за да избегнат отрицателното въздействие в интернет, децата имат нужда от умения и знания, които трябва да получават, както от родителите си у дома, така и в учебните заведения.

Родителите от своя страна дават на децата си таблети и смартфони, за да ги контролират, когато са на път. Според тях интернет не крие рискове за децата им, защото те са твърде малки. Опасното съдържание обаче, което е свързано с насилие над хора и животни, е на средно два клика от рекламите или анимационните филми, които децата гледат онлайн, коментира Шахбазян.

Интернет се използва от децата и за печелене на пари, сочат още данните от изследването. Едно от децата се е научило да прави профили във Фейсбук и ги продава на свои връстници срещу 50 стотинки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама