Няма кой да накара прокуратурата да направи съществена проверка на "Яневагейт", каза Асен Йорданов

00:01, 10 фев 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нашата съдебна система е тотално прогнила, каза разследващият журналист от сайта „Биволъ“ Асен Йорданов в ефира на бТВ във връзка с независимата експертизата на "Яневагейт", според която записите между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия съдия Румяна Ченалова не са манипулирани. Той отбеляза връзките между изпълнителната и съдебната власт и договорките между Висшия съдебен съвет (ВСС), главния прокурор Сотир Цацаров и Владимира Янева.

„Ако започне проверка по същество, те трябва сами себе си да вкарат в затвора. Кой да провери Цацаров, кой да го накара да даде записите на видеокамерите от Главна прокуратура, за да се види в денят и часът, в който Янева твърди, че й се е обадил от неговия кабинет, дали той е бил в неговия кабинет? Да се вземат разпечатките на служебните телефони и на метаданните от Вайбър, за да се види пращал ли е Бойко Борисов СМС по Вайбър на Янева, обаждал ли й се е Димитър Узунов“, каза още разследващият журналист. Той допълни, че никой не е виждал експертизата на прокуратурата и никой не я е чел.

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не знаят каква е експертизата, кой я е извършил и кой носи отговорност за нея. Една част от тези, които казват, че записите са манипулирани, са замесени в „Яневагейт“. Те би трябвало да не коментират случая, а да има обективна проверка на тези записи. По неговите думи шамарът върху съдебната ни система е огромен, което се вижда от доклада на Европейската комисия.

Независимата експертиза, поръчана от „Биволъ“, е извършена от лабораторията „Акустик“ в Ирландия. Това е експертен доклад в 17 страници, извършен от руснак с лиценз на Министерството на правосъдието на Русия. Описана е точно методологията, по която са извършени анализите. В представения звукозапис няма нарушение на последовтелността и следи от редактиране на сигнала и манипулации, става ясно от анализите на лабораторията, каза Йорданов.

По неговите думи, когато са правени записите, Ченалова е била разследвана и е възможно да е била подслушвана. Независимата експертиза е установила, че има следи от бипове на специални разузнавателни средства, които са ясни и точни в границата на 5 и няколко килохерца. Биповете са открити от американски експерт от Денвър, подчерта Йорданов.

„Тази експертиза опровергава твърденията на българската прокуратура и на Етичната комисия на ВСС  тотално и категорично“, каза още журналистът. Той допълни, че това е реална експертиза, която показва, че записите отразяват истински разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова във времето, когато Янева е била шеф на най-големия български съд. Янева е била човекът, който е разписвал използването на СРС-та и е разполагала със сериозна класифицирана информация, допълни Йорданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама