Проф. Захи Хауас: Срещнах се лице в лице с Тутанкамон

00:29, 10 фев 16 / Любопитно 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Срещнах се лице в лице с Тутанкамон и неговите зъби при изследване на статуята на владетеля. Това каза световноизвестният египтолог проф. Захи Хауас, известен като „истинския Индиана Джоунс“ на публична лекция в София пред над 200 души.

При поставянето на тялото на Тутанкамон в скенер, за да бъде изследвано, уредът е спрял да работи за известно време. „От тогава започнах да вярвам в проклятието“, каза проф. Хауас.

По неговите думи дупката в главата на Тутанкамон е направена по време на мумифицирането му, а не преди да умре. Египтологът допълни, че владетелят е починал от малария, като е бил и дюстабан. Интересен факт е, че е имал 130 бастуна, които е използвал за придвижване.

При реконструкцията на лицето на египетския владетел археологът е събрал три екипа – американци, египтяни и французи. Единствено френският екип е направил лице, което да прилича поне малко на Тутанкамон, каза проф. Хауас.

Той сподели, че е превърнал в музей къщата на британски археолог и египтолог Хауърд Картър, известен с откриването на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете. По неговите думи 12-годишно момче е открило гробницата на египетския владетел, докато носи вода на работниците от екипа на Картър с помощта на магаре.

Гробницата на Тутанкамон няма как да води до гробницата на царица Нефертити, защото тя е боготворяла бог Атон, подчерта той. „Няма как жриците на този бог да са позволили тя да бъде погребана в Долината на царете“, отбеляза проф. Хауас.

В Долината на царете има 64 гробници, повечето от които са изрисувани с книга на портите, каза той.

Световноизвестният археолог планира да открие Голям египетски музей, в който да се събират всички артефакти от Древен Египет, както и Музей на цивилизациите.

Американският филмов режисьор, продуцент и сценарист Джордж Лукас е посетил Кайро само за да се срещне с проф. Хауас и да го попита защо шапката му е по-известна от тази на Индиана Джоунс. Той му отговорил, че това е така, защото шапката му е на истински археолог.

Културният министър Вежди Рашидов покани д-р Хауас да се включи в разкопките в „Долината на тракийските царе“ заедно с българските археолози, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Световноизвестният египтолог е на посещение у нас във връзка със събитията за отбелязването на 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Египет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама