Препотвърдихме волята на БСП и ДПС за ООН, призна Митов

10:19, 10 фев 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Ние сме се придържали към Решение 404 на Министерски съвет от 2014 година. Решението не е отменяно, но трябваше да се избере подходящ момент за българската номинацията за генерален секретар на ООН”. Това каза пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. Въпросното решение бе взето на последното заседание на кабинета “Орешарски”, издигнат от БСП, ДПС и “Атака”.

Митов защити номинацията на Ирина Бокова, която получава множество критики от международни медии за дейността си в ЮНЕСКО.

“Разарован съм от истеричния, фалценет шум, с който се говореше по тази тема. Това по никакъв начин не допринесе за успеха на номинацията”. И не се съгласи, че правителството се е забавило с номинацията.

"Не сме се забавили изобщо, срокът е до края на март. Други сериозни кандидат ще се проявят тепърва, изчакването е въпрос на тактика. Не трябва да се бавиш, но не трябва и да бързаш”, посочи Митов.

В отговор на въпрос външният министър обяви, че ръководеното от него министерство ще мобилизира целият си ресурс и възможности, за да защити българската номинация. Според него няма как в момента да се оценяват шансове на Бокова. "Нещата са динамични и всеки ден може да се променят, изборът ще е чак в края на годината", каза Митов.

Той допълни, че би искал да види "гласовитите хора" (имайки предвид най-вероятно Георги Първанов - бел. ред), критикували кабинета за забавената номинация, да впергнат капацитета си и да има видим резултат от покрепата на Бокова. И изяви съмнение, че “те да могат да допринесат с нещо”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама