Държавата търси обезщетения за пострадалите от блокадата на границата шофьори

10:28, 10 фев 16 / Политика 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската държава ще търси обезщетение за превозвачите, които понесоха загуби от блокадата на гръцката граница. Това обеща в ефира на БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

“Това е абсолютно безпрецедентна ситуация. Български официални държавни представители и то на най-висше ниво да уреждат такава ситуация на територията на чужда държава със самите протестиращи – нещо без аналог!”, заяви той.

И начерта следващите стъпки: “Това, което трябва да се случи от тук нататък, успоредно с всички усилия ситуацията да се държи нормално, е държавата, ползвайки всички европейски и дипломатически механизми, да търси обезщетение не само предвид претърпените щети от превозвачите и търговците, а и като вид гаранция, че цялата тази ситуация няма да се повтори след една година”.

Междувременно блокадата продължава и днес. Граничният пункт "Илинден-Ексохи" остава затворен за товарни автомобили, съобщиха от пресцентъра на Гранична полиция.

От там допълниха, че през "Кулата-Промахон" се пропускат леки коли, автобуси и камиони. През тази нощ опашката от 20 километра на пункта се е стопил. ГКПП-то ще е отворено за неограчено време. Снощи на мястото бяха транспортният министър Ивайло Московски и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, които преговаряха с българските шофьори, блокирали подхода към "Кулата".

Малко по-рано протестиращите гръцки фермери склониха да вдигнат своята, за да преминат всички автомобили. Те се съгласиха да има прозорец за пропускане на такива всеки ден от 11 до 15 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама