Извършител на престъпление и пострадал ще могат да сключват споразумение

23:53, 10 фев 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извършител на престъпление и потърпевш ще сключват споразумение за освобождаване от наказателна отговорност. Това е едно от предложенията на Министерството на правосъдието в пакет от промени в Наказателния, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, съобщава „Правен свят”. С промените за първи път у нас се въвежда т. нар. възстановително правосъдие.

За сключването на споразумение между двете страни обаче ще има няколко условия. Едно от тях е за извършеното престъпление да се предвиждат максимум 3 години затвор, ако е предумишлено и 5 години – по непредпазливост. Причинените имуществени вреди трябва да бъдат обезпечени, а извършителят на престъплението не трябва да е осъждан.

"Процедурата цели сключване на споразумение между извършителя и пострадалия, което може да включва задължение за дееца да възстанови причинените вреди, поемане на задължение за въздържане от определено поведение, лечение, участие в корекционни програми  и програми за  въздействие,  извинение на пострадалия и д.р. Пострадалият може да договори онези последици, които в най-голяма степен отговарят на неговите нужди", обясняват от Министерството на правосъдието, цитирани от „Правен свят”.

В рамките на два месеца от сключването на споразумението, извършителят на престъплението трябва да изпълни задълженията, които са предвидени в него. Ако това не стане, срещу него ще се образува наказателно производство или прекратеното дело ще се възобнови.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама