Конфискация при 120 000 лв. разлика между законни доходи и имущество

14:52, 11 фев 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разлика от 120 000 лв. между законните доходи и имуществото да е достатъчна за конфискация. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене изменения в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), съобщава "Правен свят".

Всичките 100 народни представители, присъстващи в пленарната зала, гласуваха "за". В момента законът определя като значително несъответствието с 250 000 лв. между доходите и имущество.

"Сумата от 250 000 лв., посочена в сега действащия текст на закона е значително надвишена, имайки предвид динамичната промяна в цените на недвижимите имоти, моторните превозни средства и доходите на лицата към настоящия момент в страната, както и съкращаването на проверявания период от 25 години на 10 години. Анализът на образуваните проверки след влизането в сила на ЗОПДНПИ показва, че в общия случай, несъответствието е в рамките на издръжката на тричленно семейство за 10 годишния период или около 80 000 лв.", твърдят вносителите на проекта. Те са петима депутати от ГЕРБ - председателят на правната комисия Данаил Кирилов, Анна Александрова, Пламен Манушев, Владимир Тошев и Христо Гаджев.

Освен това с приетия на първо четене проект се намалява значително размерът на евентуалната облага, която би могла да произтече от административно нарушение, и обосновава започване на производство за конфискация. В момента се изисква административният орган да уведомява комисията за конфискация за влезлите в сила актове за нарушения, от които може да настъпила облага, само ако тя е над 150 000 лв. Според измененията ще е достатъчно предполагаемата облага да е над 50 000 лв.

"Към настоящия момент в КОНПИ няма постъпили уведомления на основание чл. 24 от ЗОПДНПИ. С приемането на проекторазпоредбата на чл. 24, ал. 2 за промяна на размера на облагата от 150 000 лв. на 50 000 лв. се цели да бъде разширен обхвата на лицата, за които КОНПИ ще бъде уведомена от админстративнонаказващ орган", обосновават се вносителите.

В закона се въвежда и своеобразен минимум, под който конфискацията не имуществото не е рентабилна. В полза на държавата ще се отнема само "имущество, чиято стойност самостоятелно или съвкупно е не по-малко от 10 000 лв.".

Записва и се и следната презумпция: "До доказване на противното се предполага, че имуществото, за което не са установени законови доходи, е незаконно придобито." Ще е в тежест на проверявания да я обори. Същевременно се предлага да отпадне друга разпоредба, която беше в полза на тези, по чието имущество и доходи рови комисията. Тя предвижда, че "когато се изисква доказването да се извърши с писмен документ, не могат да се правят изводи във вреда на ответника, ако бъде доказано, че документът е загубен или унищожен не по вина на страната". Мотивът за отпадането ѝ е, че нарушавала принципа на равенство на страните в процеса. "Тя предоставя възможност на ответната страна чрез процесуално бездействие да извлича благоприятни последици", твърдят депутатите от ГЕРБ.

Освен това се правят и промени относно престъпленията, извършването на които може да доведе до конфискация. В момента повдигане на обвинение за незаконна сеч е основание за започване на проверка от КОНПИ. С проекта се предлага конфискация да следва само при квалифицираните случаи на незаконна сеч. Предлага се и само квалифицираните състави за разпространение и държане на наркотици да са основание за конфискация. Според депутатите това се налага, тъй като сега голяма част от образуваните проверки на основание обвинение по чл. 235 и чл. 354а от НК завършват с предложения за прекратяване поради липса на имущество на значителна стойност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама