Божидар Димитров: Днес аз съм Доган и Пеевски, майната му на Ердоган

21:26, 12 фев 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес аз съм Доган.  Днес аз съм Пеевски.  Майната му на Ердоган. Да се лекува. Въпросът е какво правим ние българите. В такива моменти трябва да се обединим. Каквито е резерви да има част от нашето общество към господата Доган и Пеевски (някои от тях може би основателни), в случая трябва да признаем, че те действуваха като български патриоти – ликвидираха един анкарски агент на влияние и не позволиха Ердоган да си купи една българска партия.

Това коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред онлайн изданието „Епицентър“, по повод публикациите в турски медии, че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция.

Не може и не бива един чужд президент да определя кой български гражданин е лош и кой не. Ние сами ще определим това и ако са лоши, само ние имаме право да ги обесим, казва още Димитров и добавя, „знам какви „благословии” ще получа в следващите часове от всички видове тролове, хейтъри или граждани с мъчещи ги стомашни киселини“.

По думите му забраната да се влиза в друга страна на Доган и Пеевски „под предлог, че единият с приказки, а другия чрез медиите си са заемали антитурски позиции, е груба намеса във вътрешните работи на България“.

„Позициите на въпросните господа не е антитурска, а против политиките на г-н Ердоган срещу която са повече от половината турски граждани. И на тях ли г-н Ердоган ще тури черен печат на паспортите да не пътуват да речем до България? За сега само ги арестува като главния редактор на в-к „Заман”, да речем“, обяснява историкът.

Той обаче уточнява, че в случая на двамата нещата са рзлични, защото те са български, а не турски граждани.

„От 1878 и от 1908 България вече не е вилает и васално княжество на Османската империя. Българските граждани не могат да бъдат държани под отговорност за антиердогановски (а не антитурски) изявления“, обяснява Димитров.

Той допълва, че ако следваме „ердогановате логика“ трябва да се забрани влизането в Турция не само на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, но и на Барак Обама и Джон Кери.

„Тези двамата преди два дни заявиха, че кюрдските организации в Сирия и Ирак не са терористични, че ефективно се борят с „Ислямска държава” и че ще могат да разчитат на всестранна подкрепа на САЩ.  А Ердоган (това е публична тайна), който е основният спонсор на „Ислямска държава” с пари, бойци и оръжия,  побесня, но поне за сега не им е ударил черен печат. А това, което САЩ правят е много по-лошо за Ердоган, отколкото това, което свърши Доган, който само ликвидира политически един агент на влияние“, категоричен е прфесорът.

Той заявява още, че работите на турския президент не вървят добре. Димитров отбелязва, че „войските му в Сирия и Ирак са под ударите на руската и американската авиация и скоро ще спечелят поне в Сирия купата на Съветската (пардон руската) армия“.

„В страната на изток от Диарбекир се води война с партизанската армия на местните кюрди (25 млн души). Мощна гражданска опозиция на младите европейски настроени турци може във всеки един момент да залее отново улиците на големите турски градове. А от САЩ проповедника Гюлен може да повтори акцията на Аятолах Хомейни в Иран преди години. Нормално е да си нарушим сериозно психическото равновесие и да смятаме, че живеем в епохата на султан Абдул Азис, особено ако си президент на Турция“, посочва професорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама