Няма лошо Турция да ни дава пари за образование и религия, смята главният мюфтия

22:03, 12 фев 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според мен няма нищо лошо в това, че Турция финансира мюсюлмански училища и мюфтийството. Ние винаги след падането на комунизма сме поставяли въпроса пред България за финансиране, но не е намерено решение. За това търсим финансова и морална помощ извън България и е нормално да го търсим от Турция.

Това каза главният мюфтия Мустафа Хаджи в ефира на БНТ.

„Разбирането за ислямската религия съответства на това в Турция, за това и получаваме помощ от там. Всички искаме да бъдем подкрепяни от България финансово, за да може всичко да става прозрачно , когато има финансиране от българската държава всичко ще е прозрачно“, каза той и допълни, че и сега всички средства, които идва от Турция у нас се проверяват от държавата.

Той обясни, че мюфтийството стои на равно от всички политически сили и не е приближено до ДПС.

На въпрос на водещия, как ще коментира изказване на Иван Костов, че Турция на трябва да се намесва в делата на българските мюсюлмани, мюфтията заяви, че до сега не е видял и усетил подобна намеса. Водещият разказа, че в лични разговори с турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу те са се интересували сериозно от съдбата и положението на българските мюсюлмани

Мустафа Хаджи отвърна, че няма намерение да коментира „политици, които не са български граждани“. По думите му радикалния ислям няма шанс в България . Той допълни, че  голяма част от  ислямските духовниците у нас са завършили в чужбина, но това не означавало нищо.

„Случаят в Пазарджик беше заради некомпетентност, отколкото заради някакво образование извън страна. Непознаването на религията е голям проблем от страна на мюсюлманите,така че задължението на изповеданието е да представя религията на съвременен език“, каза той.

Хаджи изрази надежда, че обстановката между Турция и България ще продължи в този добър тон, както е било до сега.

„Трябва да направим всичко възможно имамите и джамиите да стоят на страна от тези отношения. Стабилността в мюсюлманското изповедание и в другите изповедания и институции в България трябва да бъдат стабилни, защото трябва да се справим с всички предизвикателства, които стоят пред нас“, каза още главният мюфтия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама