Турция сменя доверениците си в България, заявиха политолози

22:54, 12 фев 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция сменя доверениците си в България. В продължение на четвърт век заедно с Русия бяха партньори, което даваше възможност да съществува и ДПС. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ политологът Огнян Минчев. Коментарът е по повод публикации в турски медии, че Делян Пеевски и Ахмед Доган имат забрана за влизане в Турция.

„Това, че са заявили от турска страна, че не подкрепят Доган означава, че имат един или повече други хора, които подкрепят“, допълни и политологът Антоний Тодоров.

Минчев посочи, че Турция се опитва да промени статуквото си, което личало от  „кризите с една или друга фигура от ДПС“.

„Сега след като Русия и Турция влязоха в конфликт по повод на Сирия стана ясно, че това статукво не може да продължава. Аз наблюдавам с насмешка този опит между ДПС и Местан да се представя като конфликт между патриоти и неоосманисти“, обясни Минчев и допълни, че ДПС е една от партиите, които носят пряката вина за провала на българския преход.

„Това,  което се случва не е битка между ислямистите от фракциите на Местан и патриотите от ДПС“, допълни той.

Политологът Антоний Тодоров пък обясни, че като се говори за „Движението на права и свободи“ трябва да се използват повече нюанси.

„Ако погледнем исторически, съществуването на ДПС се оказа твърде важно, за да може да се управлява този процес на етнически отношения у нас. Има натиск за това кой ще бъде представител на фракция подкрепена от  доверието на Турция“, каза Тодоров и допълни, че ДПС не е лишавана морално от подкрепата на Турция.

Огнян Минчев каза още, че „ДПС има принос към етническата стабилност у нас“, но цената и е била много висока, която сме платили за нея е била много висока.

„Цената беше развихрящата се корупция във всички нива на държавата, за да имаме определено етническо спокойствие“, каза той.

Антоний Тодоров допълни, че всички политически парии у нас са предложили на ДПС сравнително комфортна позиция и „подкрепа, която почти не е мръднала“.

И двамата политолози изразиха мнение, че кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е била официално внесена много бързо от правителството, без да минала необходимите дебати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама