МВР да действа, ако има контрабанда на цигари в Турция, каза Александър Велев

09:09, 13 фев 16 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трети ден няма информация от Турция дали е в сила забраната за навлизане на турска територия на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата и медиен магнат Делян Пеевски. Случаят се разнищва от всеки, който е запознат с турските власти. Но Турция не е длъжна да ни информира за такава забрана. Тази теза изведе в сутрешния ефир на бТВ бившият ни посланик в Истанбул Александър Велев.

По неговите думи трябва един от двамата да се запъти към турската граница и да стане ясно дали ще бъде спрян. За информацията за контрабанда на цигари от „Булгартабак“ на територията на Турция Велев коментира, че ако е достоверна, трябва да стигне до нашите власти, които да предприемат някакви действия.

Според бившия ни посланик кризата в ДПС е предизвикана от изявлението на Местан за руския самолет. Възможно е това да е нишка за разиграването на целите на Турция. Акцията, която може и да е пиарска, няма да навреди на Доган и на ДПС, а по-скоро на Лютви Местан, коментира той.

Турският посланик трябва да бъде првикан във външното министерство, каза още Велев. Той допълни, че е  недопустим знак да му се звъни през нощта, след като Местан беше отстранен от ДПС.

Относно заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще насочи бежанската вълна към България, Велев отбеляза, че Ердоган разиграва карта с бежанците от години и оказва натиск.

„Той се стреми да изгради зона за сигурност преди границата със Сирия, но тези бежанци там не са сигурни. Той няма да ги пропусне само на негова територия, но и към България и Гърция“, каза бившият посланик. Това е политическа игра според него, при която Ердоган иска пари от Европа.

Единственият начин да бъде спрян мигрантският поток оттам е да се разговаря с турския президент. Ключът е да се установи траен мир в Сирия, допълни той. По неговите думи е възможно да продължат военните действия в Алепо, което няма да  доведе до примирие, а така бежанският поток ще се увеличи.

България, Гърция и Македония са тежко засегнати от миграционната вълна, каза Велев и припомни, че Германия промени отношението си към бежанците, защото не желаят икономически мигранти на територията си. Този проблем трябва да се реши на общоевропейско ниво, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама