Говорещи табла и топли чакални в столичната Централна гара от март

19:08, 13 фев 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реконструкцията на Централната гара в столицата ще приключи в края на март. Това казаха за София Topnovini.bg от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Новият облик на гарата трябваше да е готов в края на 2015 г., но се забави с три месеца заради изпълнителя на обществената поръчка.

„На финалната права сме. Всичко е почти готово остават само довършителни работи“, обясниха от компанията.

Гарата ще краси огромно светещо

Тази седмица беше обявено откриването на част от реконструираната сграда - светещо пано наречено "Колелата на времето", което ще краси фоайето на 2-рия етаж на ремонтираната сграда. Негов автор е преподавателят в Националната художествена академия Боян Добрев.

Оказа се обаче, че паното няма да бъде представено пред общността, защото гарата „все още е строителна площадка“. От НХА обясниха, че авторът не се е съобразил с това, че самата гара все още не е открита след мащабния ремонт.

„Ще го открием след като Централна гара бъде официално готова, защото там все още текат ремонтни дейности“, допълниха от академията.

Паното е с внушителни размери. Дълго е 24 м дължина и е широко 6 м. От дистанция творбата се разчита като ритъм от могъщи метални колела, но с промяната на дистанцията, изображението се разпада в хиляди съставящи го пиксели - документи, "капсули на времето", отпечатъци на отлетели мигове, обясняват още от академията.

Говорещи информационни табла ще посрещат пътниците

След ремонта отново ще заработят ескалаторите, които отвеждат до пероните, които не функционираха повече от 20 години. Инсталирани са и нови информационни табла на гарата, които ще бъдат с озвучителна уредба. Така таблата ще бъдат удобни и за незрящи хора, като дават точна информация кой влак в колко часа тръгва и от кой перон. След ремонта пътниците вече няма да студуват през зимата докато чакат влака си.

Вече няма да студуваме докато чакаме влака си

Новата сграда ще бъде енергийно ефективна. На покрива ѝ са монтирани фотоволтаици, които ще осигуряват електричество за отопление и охлаждане на чакалнята. Изцяло нов вид ще имат и билетните каси, които посрещат пътниците във фоайето на сградата. Обособено е и специално място за храна и почивка.

Десетки дървета са посадени под външната козирка на Централна гара

И фасадният облик на гарата ще е обновен. Подменени са плочките и са засадени десетки дръвчета. Чисто нови са и огромните стъклени витрини, които посрещат пътниците. От НКЖИ обясниха, че и диаметрите на колоните, които държат цялата конструкция на гарата са значително увеличени, за повече стабилност.

Основен ремонт на гарата не е правен от 1974 г. През 2003 г. пространството пред гарата бе ремонтирано, но други по-сериозни и основни ремонтни дейности не са правени от 40 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама