13 избират заместник на Петър Диков

21:26, 13 фев 16 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният архитект на столицата ще бъде избран измежду 15 кандидати за поста от 13-членна комисия, става ясно от проверка на сайта на Столичната община. Председател на журито е зам.-кметът на София по „Законност, координация и контрол“ Юлия Ненкова.

Сред оценителите са зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, двама представители на Камарата на архитектите в България – председателят на Управителния съвет арх. Владимир Дамянов и председателят на Регионалната колегия арх. Николай Баровски, арх. Митьо Виделов от Съюза на архитектите в България, тримата общински съветници: Силвия Вристова от ГЕРБ, Иво Божков от Реформаторския блок и Милка Христова от БСП, четирима директори на дирекции в Столичната община – Светозар Ерменков, инж. Анна Мутафчиева, инж. Васил Начевски и ланд. арх. Ралица Маджарова, както и общинският секретар Ралица Стоянова.

Процедурата по избор на главен архитект ще се следи от 7 наблюдатели - инж. Стефан Кинарев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Валентин Николов от Камарата на строителите, арх. Асен Дикански от Българската предприемаческа камара в строителството, ланд. арх. Веселина Калайкова от Съюза на ландшафтните архитекти, общинският съветник от група "5" и зам.-председател на Столичния общински съвет Иван Велков, арх. Любомир Георгиев от инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София, в който са "Група град", "Трансформатори" и други и арх. Весела Тончева от сдружение "Граждани за зелена София“.

Дали кандидатите отговарят на всички изисквания на конкурса ще стане ясно, след като комисията провери техните документи до 17 февруари. Във втория кръг за заемането на поста борещите се за поста ще трябва да защитят концепциите си, които се планира да бъдат представени и публично. Журито ще проведе интервю с преминалите успешно двата кръга, а след това ще обяви първите трима класирали се.

Допуснатите кандидати могат да възразят пред столичния кмет, ако не са съгласни с крайното класиране, като се мотивират. При основателни възражения кметът може да прекрати процедурата по избиране на нов главен архитект и да насрочи нов конкурс.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова длъжността трябва да се заема от човек с визия, но с управленски опит, който да осигури добро обслужване както за гражданите, така и за бизнеса.

Припомняме, че Петър Диков напусна поста на 9 февруари след десетгодишен мандат като главен архитект на София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама