Радан Кънев поиска оставката на транспортния министър

15:59, 14 фев 16 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Призивът си Кънев отправи чрез страницата си във „Фейсбук“, където публикува откъс от дискусията за отпадането на проекта за ЖП линията Монтана-Медковец от процедурите за кандидатстване по евросредства.

Кънев сподели откъс от коментарите по темата в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ на депутата от ДСБ Вили Лилков, Веселин Кирев, координатор на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и Мария Чакърова, директор на "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Под поста лидерът на тъмносините написа:

„Отказът от северозападния жп проект е безотговорност, която граничи с отказ от ключов национален интерес. Според мен, това е самостоятелно и достатъчно основание да се иска смяна на транспортния министър.“

Припомняме, че Ивайло Московски съобщи чрез писмен отговор на питане от депутата Красимир Богданов (ПФ), че предварителните проучвания са показали, че модернизацията на жп линията София - Видин е нерентабилна. В становището си Московски пише, че само участъкът Видин - Медковец ще отнеме 375 млн. евро, което надхвърля останалите по Mеханизма за свързване на Европа 264 млн. евро за тази година.

Затова е било предпочетено да се подадат икономически ефективни проекти, които допълват други инвестиции в сектора. Такова е довършването на жп направлението Калотина - София - Пловдив - Бургас до 2023 г. "Страната ни трябваше да избере едното трасе, защото средствата са недостатъчни, за да бъдат изпълнени и двете направления", пише още Ивайло Московски.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама