Правителството отказва да строи ограда по македонската граница

20:35, 14 фев 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов е проведел телефонен разговор по негова инициатива с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел. Премиерът запознал канцлера с позицията на България за предстоящата утре в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) и е потвърдил още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Припомняме, че Вишеградците искат да подпомогнат България и Македония в засилване на охраната на границите им с Гърция при положение, че тя така и не успява да намали миграционния поток към Централна и Западна Европа. Това е и предохранителна мярка, в случай че шенгенските държави решат да възстановят контрола по вътрешните си граници за две години, ако Гърция не намали притока на мигранти в тримесечния срок, който ЕС даде вчера.

В съобщението се казва още, че Борисов в подчертал необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и е призовал за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като е засвидетелствал готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. 

Министър-председателят е подчертал важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.  

Бойко Борисов е призовал канцлера Меркел за подкрепа в усложнетата ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки ден.

В профила си във „Фейсбук“ Бойко Борисов написа, че по време на разговора си с Меркел е изразил солидарността ни към гръцката страна и несъгласие относно изграждането на граница между Македония и Гърция.

„Усилва се обаче необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и да бъде намерено общо европейско решение за справяне с мигрантския поток. Страната ни има готовност да сътрудничи в опазването на външната граница на Европа в усилията за редуциране на нелегалната миграция“, уверява министър-председателят.

Според него европейската солидарност има важната роля и оказва отражение върху европейската кохезионна политика. По думите му той е призовал канцлера Меркел за подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната ни търпи икономически загуби всеки ден.

„Искат да подпомогнат България и Македония в засилване на охраната на границите им с Гърция, при положение че тя така и не успява да намали миграционния поток към Централна и Западна Европа. Това очевидно е и предохранителна мярка, в случай че шенгенските държави решат да възстановят контрола по вътрешните си граници за две години, ако Гърция не намали притока на мигранти в тримесечния срок, който ЕС даде вчера“, обяснява Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама