Станишева не оспорва разкритията на "Биволъ", но се била разстроила

14:06, 15 фев 16 25 921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото, заведено от съпругата на председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев срещу сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Моника Станишева (бивша Йосифова - бел. ред.) съди медията за две публикации, които са й причинили неимуществени вреди, определени на стойност 56 000 лв. Станишева не се яви на първото заседание по делото, което премина в разпит на свидетели и обяснения по случая.

Припомняме, че съпругата на Сергей Станишев иска да осъди медията заради два материала, единият от които я принуди да върне на Европейския парламент сумата от близо 60 000 лв., получена като аванс. Въпросната публикация е от есента на 2013 година. Тя излиза със заглавието „Моника Йосифова усвоява 60 000 евро от ЕП с безплатен бъгав софтуер и визия за 60 долара“.

„Установихме, че Европейският парламент е дал грант от 60 000 евро на фирмата „Актив груп“, която е собственост на г-жа Моника Йосифова, за да популяризира дейностите на ЕП. Попитахме дали този грант не е в условия на конфликт на интереси, тъй като тя е съпруга на председателя на ПЕС. Отговориха, че не виждат конфликт на интереси, но тъй като съмненията останаха, ние продължихме работата по случая. Поискахме да видим дали парите са изразходвани коректно. Установихме, че тя е използвала Workpress – един безплатен софтуер, визуална тема за 60 евро, за да направи сайта. Освен това той съдържа бъгове, защото не е поддържан. Това е едно от нещата, от които се е възмутила г-жа Йосифова – според нея сайтът е достатъчно представителен“, разказа пред София topnovini.bg Атанас Чобанов, главен редактор на „Биволъ“.

Прави впечатление, че в обвинението не се твърди, че фактите, публикувани от медията са неверни. Според брата на Станишева, който се яви вместо нея в съда, с материалите си екипът на „Биволъ“ е навредил на сестра му в личен и в професионален план. Разкритията на "Биволъ" я разстроили много и тя намалила до минимум личните и работните си срещи.

Вторият материал, който също е предмет на делото, е публикуван от медията месец по-късно. Изтеклата кореспонденция, която стана известна като „опорните точки на БСП“, възмути обществото и дори премиера Бойко Борисов.

„В тази кореспонденция имаме конкретен мейл, в който г-жа Йосифова изпраща медиен план, в който са разписани медийни участия за скандала със Сухододол през 2009 година. Там пише, че по еди коя си телевизия трябва да се яви експерт, по друга - еколог, по трета – Корнелия Нинова. Уговорени са всички медийни участия, тоест тя лично координира един медиен залп срещу политическия противник и изкривява публичната реалност, тъй като нито експертът е експерт, нито екологът е еколог, а това са хора, платени и изпратени от социалистическата партия. Това ние нарекохме „доказателство за изкривяване на публичната реалност“. Това също е обидило г-жа Йосифова.“, обясни Атанас Чобанов.

На първото заседание не стана ясно защо Моника Станишева не е използвала гарантираното й право на отговор на публикациите на „Биволъ“. В залата не беше призован свидетел в защита на тезата на Станишева. Делото беше отложено за 13 юни и ще продължи с разпит на още един свидетел от екипа на сайта за разследваща журналистика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама