Из идеите на кандидатите за главен архитект на София (видео)

10:56, 29 фев 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови дирекции и звена, дигитализация, вицове и Крали Марко присъстват в проектите на кандидатите за главен архитект, които се представят в момента. Желаещите за мястото на Петър Диков, което той освободи след 10 години, са 13.

София Topnovini.bg проследи на живо дискусията в Дома на архитекта:

Николай Пърпев, който представи работата си до момента с продължителен клип, в който показа бизнес сгради, проекти в курорта „Св. Константин и Елена“, хотели и др., посочи, че до момента в София се работи на парче.

Той предлага да се създаде триизмерен модел на столицата, върху който да се налагат предлаганите проекти и идеи за развитие на града. Иска електронизация в управление „Архитектура“.

Според него е необходимо създаване на звено за анализ не само от архитекти, но и икономисти, социолози, които да подготвят нещата за бъдещите проекти. По думите му пътят за развитието на града е първо да се обсъжда с гражданите, след това да се осигури необходимата инфраструктура и чак след това да се строи.

Сред идеите му е да се въведат икономически методи за контрол върху реализацията на планирането – след определянето на съответните зони, ако функцията на исканата сграда противоречи на плана, не да се спира, а да се обложи с по-високи данъци.

Румен Несторов обещава нов модерен град, като се запазва културното наследство. От 2005 той има собствено бюро. Много обществени жилищни промишлен и друг тип сгради. Той също иска дигитализация на проектите, като така се намалят приемните часове за работа с гражданите – според него това ще доведе и до ограничаване на съмненията за корупция. Той ще работи за развитие на крайградските зони, нови квартали и нова инфраструктура.

Георги Бакалов: Метро с подземни етажи, решения за паркиране включително и в централната градска част. Предлага паркоместа на територията на училища, като на върха ще има зони за спорт и отдих на учениците. Той залага и на по-сериозни транспортни бързи връзки със сателитите на столицата, като Елин Пелин, Костинброд и др. Представи и концепция за екообитаване в Панчерево, Владая и др, както и по-сериозен анализ на местата за отдих, като Банкя, Искър. В концепцията му е и свързване на всички проекти за велоалеи. 

Стефан Добрев: Предлага създаването на две нови дирекции в Столична община – за анализ и оценка за устойчиво развитие и за опазване на културното наследство.

Николай Яромлъков смята, че е нелепо държавно предприятие да управлява парк „Витоша“ и предлага това да прави общината. Той илюстрира намеренията си с виц. Жена казва, че много харесва дългите си стройни крака и стегнати гърди, но мрази сланините, които ги покриват. Това трябвало да се случи и със София – да се стегне. „Време е за фитнес“, обясни той. По думите му главният архитект не трябва да е „по-смотан“ администратор, а Крали Марко.

Огнян Тунтев е бил главен архитект на Симитли, Якоруда, Петрич и Благоевград. Похвали се, че е успял да спре продажбата на паркове. Той има намерение да премахне районните кметове и те да се присъединят към екип Направление "Архитектура и градоустройство", където съвместно да одобряват проектите. Така според него ще се намали срокът за обработка на документите, а и корупционният натиск. „Ако очаквате месия, или желаещ да бъде разпънат на кръст, аз не съм този кандидат, посочи той.

Влади Калинов ще наблегне на сградите,паметници на културата и иска проекти за отделни кръстовища в столицата. Калинов, който ръководи строителния контрол в общината в момента, предлага конкурс за по-впечатляваща сграда и нови паркове. 

Здравко Здравков предлага три нови звена в Направление "Архитектура и градоустройство": "Анализи и развитие на транспорта", "Жилищна територия" и "Недвижимо културно наследство". Той се ангажира и с уеднаквяване на работата на районните главни архитекти , развитие на електронните услуги и сертификати за енергийна ефективност. Смята „да се чува гласа на гражданите“ в експертните съвети. Обяви се и за „развит пешеходен и велосипеден транспорт“. 

Бойко Кадинов, който ръководи катедра „Обществени сгради“ в УАСГ, представи десет точки от мисията на главния архитект. Сред тях са публичност, професионализъм, диалог с гражданите - градски референдуми, както и формиране на „зелен борд“ - втори градски ринг, виртуален информационен център за инвестиции, широколентов интернет. Сред идеите му е и провеждането на международен архитектурен конкурс за бъдещето на София.

Иван Шишков предвижда разширяване на общинския експертен контрол за работата на районните главни архитекти. Предлага чести срещи главните архитекти, да се уеднаквят всички бланки, и принципите, на които се одобряват проектите. Има и идея за да се създаде форма за електронно проследяване на цялата процедура по одобряването на проектите – да може да се види развитието на един план, включително и възраженията срещу него.

Иван Моев залага на по-лесен достъп до Витоша – удължаване на Симеоновския лифт на север и нова метростанция там. Предвижда и първият лъч на метрото да се удължи до Божурище, където да се свърже с жп линия към Банкя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама