МОСВ покани собственика на "Юлен" Георгиус Георгиу на срещата за Банско

20:02, 06 мар 16 / Политика 25 850 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на околната среда и водите е изпратило през седмицата официална покана до личния и професионалния адрес на кипърския гражданин Георгиус Георгиу, за да се включи в общественото обсъждане за съдбата на ски-курорта Банско, съобщи “Биволъ”, позовавайки се на министър Ивелина Василева.

Според официалните документи в кипърския търговски регистър Георгиу се явява собственик на офшорните фирми „Marengo Trading“ и „T.A.K. Services“, които държат 87% от дяловете на концесионера „Юлен“ АД. Той контролира „Marengo“ и „T.A.K.“ през три други офшорки: „Din Nominees“, „Duc Nominees“ and „Len Secretarial“.

"Инициативата на МОСВ да покани мажоритарния собственик на „Юлен“ Георгиус Георгиу, за да обясни намеренията си за развитието на ски-курорта, се вписва в „новия курс“ на властта за пълна прозрачност при концесиите и обществените поръчки", коментират от "Биволъ".

Проучване на разследващите журналисти показа, че кипърецът притежава в България огромен бизнес. Чрез мрежа от офшорки той контролира големи пътностроителни фирми, „Кремиковци“, ОЦК „Кърджали“, „Юлен“, „Витоша ски“, туристически и авиокомпании, всичките финансирани от Първа Инвестиционна Банка за внушителната сума от над 1,2 млрд. лв.

Въпреки публикациите на изданието БНБ и ДАНС отказаха да проверят данните, че "де факто тече гигантско източване на ПИБ". "По документи това става към… Георгиу. Начинът на живот на бизнесмена обаче не дава индикации той да се е възползвал от тези средства", коментира изданието.

Кореспондентът на Биволъ Димитър Стоянов успя да се срещне с Георгиус през октомври миналата година. Оказа се, че митичният мултимилионер води изключително скромен начин на живот и обитава малко жилище в предградие на Никозия. На този адрес е изпратена и персоналната покана до бизнесмена от МОСВ.

Георгиу е притежавал и 7.68% от акциите на ПИБ чрез фирмата „Legnano Enterprises“. През декември 2013 г. той я продава на мажоритарните собственици на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, показа още проучването на Биволъ. И в момента обаче Георгиу продължава да управлява „Framas Enterprises Limited“, която е дъщерна компания на ПИБ.

Разследването на Биволъ стигна до формални връзка между Георгиус Георгиу и офшорката „Kolvik Services Limited“, която притежава 100% от „ПСТ-Груп“.

Георгиус Георгиу е свързан със собствениците на Първа Ивестиционна Банка – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, показват още данните на Биволъ. Цеко Минев е също така шеф на българската федерация по ски спорт и радетел за разширяване на ски-курорта в Банско. Малко преди краха на КТБ депутатът Делян Пеевски премести именно в ПИБ сметките и кредитите на фирмите, които са свързвани с него. След като КТБ затвори през 2014 г. ПИБ получи държавна помощ от 1 млрд. лева, за да не фалира и тя. Държавната помощ още не е върната.

Целият материал на "Биволъ" вижте ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама