БХК даде "ловеца на бежанци" Динко на прокуратурата

16:25, 07 мар 16 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Български хелзинкски комитет (БХК) сезира прокуратурата за дейността на Динко Вълев от Ямбол. Динко стана популярен в края на миналия месец, след като bTV излъчи репортажи за негови „акции“ по залавяне на „нелегални имигранти“.

„Вълев сам признава, че от август месец 2015 г. по свое усмотрение е извършил поне три подобни „акции“, като е заловил общо 25 души. Основания за сигнала до прокуратурата са признанията му за извършени от него редица престъпления във връзка с тези граждански арести“, пишат от БХК

В репортажите Вълев признава, че е нанасял удари по хора, които могат да причинят кървящи рани. Пострадалите са били част от група, включваща мъже, жени и дете, бягащи от Сирия. Вълев ги е принудил да лежат с лице към земята в продължение на час и половина, след като е отправил към тях смъртни заплахи. От един от репортажите става ясно още, че той е преследвал мъж в продължение на 2 км., преди да го залови. Вълев отправя и редица обидни квалификации срещу бежанците и внушава страх от тях, посочват правозащитниците.

От репортажите става ясно, че Вълев предлага да се създадат доброволни отряди, които да се насочат към границата с цел залавяне на търсещите убежище, които са преминали на българска територия. Предлага държавата да заплаща надници за всеки заловен човек. Така той не само подбужда българското общество да се отнася със страх, отвращение и неприязън към бежанците и активно да ги отхвърля, но призовава това да става организирано и чрез сила, мотивират се от БХК. Сериозността на намерението му се потвърждава и от негови призиви в социалната мрежа „Фейсбук“.

В сигнала на Български хелзинкски комитет са посочени няколко престъпления на Динко според Наказателния кодекс, сред които отвличане, саморазправа, нанасяне на телесни повреди, заплаха със смърт и т.н.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама