Депутатите напът да разрешат лова на сърни и да забранят ловуването по време на избори

11:46, 17 мар 16 / Политика 25 646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите са напът да разрешат лова на сърни. Това стана след като парламентът гласува на първо четене промени в Закона за лова и опазване на дивеча, внесени от Министерски съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg. Друга ключова промяна е и въвеждането на забрана за ловуване в дни, в които се провеждат избори и национални референдуми. Промените бяха подкрепени със 103 гласа "за", трима "въздържали се", без "против".

С така приетите промени се регламентира възможността за групов лов на сърна, като същевременно се забранява използването на кучета. Първата група промени е свързана с организацията на ловната площ. Подробно е разписана процедурата и необходимите документи за промяна на границите на ловностопанските райони. 

Втората група промени е свързана с ползването и опазването на дивеча. Дава се възможност пневматично оръжие с определени показатели и лъкове да бъдат използвани при ловуване. Въвежда се забрана за използването на капани за улов на дива свиня извън оградените площи. С две седмици се съкращава срокът за групов лов на дивата свиня. 

От закона отпада извънредният ред, предвиден като изключение от забраната за ловуване на кафява мечка, като издаването на разрешително за отстрел е изцяло вменено като задължение на министъра на околната среда и водите. За целта се правят съответните промени и в Закона за биологичното разнообразие. 

Регламентира се възможност лица, които стопанисват дивеча и притежават разрешение за съхранение на ловно оръжие и боеприпаси, да могат да го предоставят за ловни цели на физически лица, ловуващи по линията на организирания ловен туризъм. На служителите в Изпълнителната агенция по горите и нейните структури, изпълняващи функции по опазване на горите и дивеча, се дава възможност да съхраняват по постоянен адрес служебното си огнестрелно оръжие и боеприпаси. 

Депутатите приеха и друг законопроект, внесено от Вили Лилков от Реформаторския блок и група народни представители, с който се предлага заповедите на министъра на земеделието и храните за определяне и за промяна на границите на ловностопанските райони да подлежат на съдебен контрол по реда на Административно-процесуалния кодекс. Заменя се фиксираният срок „от три години“ лишаване от право на ловуване със срок „до три години“ за лицата, ловуващи без да притежават редовно заверена членска карта или билет за лов, или с редовни такива, но без разрешително за лов или ловуващи извън определените в разрешителното параметри. 

Отпада изискването да бъдат унищожавани безпризорните кучета и котки, попаднали в ловностопанските райони, като е предвидено, когато те притежават белези на избягали или изгубени домашни любимци, за тях бъдат уведомявани съответните общински служби за контрол на популацията на домашни любимци.

Третият законопроект, който също беше подкрепен, е внесен от Петър Петров от Патриотичния фронт и предлага да бъдат удължени с един месец сроковете за ловуване на водоплаващи птици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама