Какво се промени с поправките в Изборния кодекс (обзор)

17:41, 28 апр 16 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След няколко извънредни заседания Народното събрание успя окончателно да приеме поправките в Изборния кодекс. В новите изборни правила залягат задължителното и експерименталното електронно дистанционно гласуване.

Първото експериментално електронно дистанционно гласуване ще проведе след 1 януари 2018 г., като ще се провежда на три последователни вота, включително референдуми, в един изборен район, който ще се определя от Централната избирателна комисия (ЦИК) чрез жребий.

Резултатите от пробното електронно гласуване няма да се зачитат при крайните резултати. Ако след трите експериментални провеждания на електронно гласуване няма проблеми, Народното събрание ще трябва да го въведе.

Задължителното гласуване бе одобрено без поощрения и глоби. Депутатите решиха да заличават от избирателните списъци негласувалите на два последователни вота от един и същи вид. Според законотворците по този начин щели да се изчистят и мъртвите души от избирателните списъци. В бюлетината вече ще има квадратче „Не избирам никого“, като подадените гласове за него ще се считат за действителни, но няма да влияят на 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Прагът за преференциите за местни избори бе променен на 7% от подадените действителните гласове за листата, а не както беше досега – 7% от общинската избирателна квота. По този начин малко по-трудно кандидат-съветник може да размести листата. Така се уеднаквява и с начина на изчисление при парламентарните (7%) и при европейските избори (5%).

Изборният ден вече ще започва в 7 ч. и ще приключва в 20 ч., като ще има възможност комисията да го удължи до 21 ч. като събере личните документи на чакащите. Кампанията остава 30 дни.

Поправките в Изборния кодекс ще дават възможност кметове да се избират само в населените места с над 400 души, като досега прагът беше 100 души.

Депутатите въведоха машинно гласуване в най-малко 500 изборни секции, а за първи път на президентските избори ще има и експериментално машинно броене на бюлетините.

От какво се отметнаха народните представители?

Парламентът не въведен нов многомандатен избирателен район „Чужбина“, въпреки че имаше няколко предложения за създаването му. За сметка на това бе ограничен броят на избирателните секции извън страната. Облагодетелствани ще бъдат само българските граждани, намиращи се на територията на Европейския съюз, където ще се откриват секции и извън дипломатическите мисии. Условието е да бъдат събрани поне 100 заявления на граждани, които искат да гласуват в тях.

Извън пределите на съюза избирателни секции ще се създават в градовете с над 1 млн. души население.

Депутатите се отметнаха и от правилата за провеждане на референдум. Първоначалната идея бе националните допитвания да се провеждат отделно от изборите. По този начин референдумът на Слави Трифонов щеше да се състои в разгара на летния сезон.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама