Водата в София поскъпва с 6 стотинки за кубик

20:56, 28 апр 16 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 6 стотинки за кубик поскъпва водата от 1 май в столицата. Решинието взе Комисията за енергийно и водно регулиране, станава ясно от публикувано решение на интернет страницата на регулатора.  

Поскъпването на услугата ще бъде с 3.4 %, при поисканите 20% увеличение от концесионера. Така от май цената на питейната вода в София ще се увеличи от сегашните 1,76 лева с ДДС до 1,82 лева за кубик. Според разчетите на КЕВР това увеличение на тарифата е доста по-малко от поносимото за столичани. Изчисленията показват, че социалната поносимост на цената на ВиК услуги в София е 5,12 лева на кубик.

Според разчетите на експертите към КЕВР това повишение на услугата е значително под нивото на социална поносимост на цената на ВиК услуги в София. Изчисленията на регулатора показват, че столичаните могат да понесат цена на водата от 5,12 лева на кубичен метър. Тези сметки са направени на база данни от НСИ за средномесечен доход на едно лице за град София за 2014 година в размер на 573 лева, среден брой членове в домакинство - 2,4-ма души и минималното месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 кубични метра.

Иначе различни цени на водата ще има от 1 януари догодина. Те ще са въз основа на бизнес плановете на дружествата за периода от 2017 до 2022 и ще са в съответствие с двете нови наредби за ВиК сектора. Според тях цената на водата ще се формира спрямо качеството й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама